A fost așezată piatra de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi construit un nou așezământ monahal care va fi construit în apropierea chiliei în care a sihăstrit Părintele Cleopa Ilie, unul dintre marii duhovnici români.

Piatra de temelie a Mănăstirii Pogorârea Sfântului Duh – Vadu Negrilesei din județul Suceava a fost sfințită vineri de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a subliniat cuvântul său intitulat „Troiță de cuvioși: Paisie, Cleopa și Ioanichie” că aceste modelele ale spiritualității ortodoxe sunt vii, demne de urmat, mai cu seamă în zilele noastre.

„Părinții Paisie, Cleopa și Ioanichie au fost trei cuvioși prin excelență, demni, verticali și morali, împăciuitori, plini de bunătate și neispitiți de orgolii deșarte. Misiunea și trăirea lor i-a obligat la un comportament similar Sfinților Părinți, sau chiar, de ce nu, Sfinților Apostoli”.

„Au trăit și experiat viața monahală în autenticitatea ei. Este interesant faptul că asceza nu era pentru ei un deziderat sau o regulă impusă, ci un mod de viață. Făcea parte integrantă din viața lor. Era modul lor de a fi”.

„Cei trei își înțelegeau vocația ca pe o chemare sfântă la a trăi în Hristos. De altfel, toate le puteau doar în Hristos. Exemplele oamenilor sfinți și sfinții deopotrivă le-au însoțit drumul vocațional până la strămutarea lor la cele veșnice”, a afirmat Arhiepiscopul Calinic.

Ierarhul a oferit diplome de vrednicie celor care susțin acest proiect.

Mănăstirea Vadu Negrilesei este înființată „din dorința de a marca aceste zile memorabile pentru spiritualitatea poporului român, dar, mai ales, pentru a pregăti cum se cuvine momentul mult așteptat al canonizării acestor cuvioși”, anul acesta împlinindu-se 125 de ani de la nașterea părintelui Paisie Olaru și 110 ani de la nașterea părintelui Cleopa, se precizează pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pe lângă hramul Pogorârea Sfântului Duh, așezământul monahal va fi închinat și marilor duhovnici Paisie Olaru și Ilie Cleopa.

Cei care doresc să contribuie la construcția mănăstirii, au mai multe detalii aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente