„A fi sau a nu fi de folos lui Dumnezeu”: Decanul FTOUB despre smochinul neroditor

„Dacă nu era timpul rodirii, de ce să fie osândit smochinul?” – Părintele Profesor Ioan Moldoveanu le-a spus credincioșilor prezenți în Catedrala Patriarhală la prima Denie din Săptămâna Pătimirilor că smochinul la care face referire textul evanghelic citit la slujbă a fost blestemat nu pentru că nu a rodit, ci pentru că nu s-a făcut de folos lui Dumnezeu, nu a răspuns chemării Mântuitorului.

„Nedrept este a pretinde smochinului roade deși nu era timpul său, dar nedreptatea încetează dacă înțelegem că este vorba despre a fi sau a nu fi de folos lui Dumnezeu, de a răspunde sau nu chemării Sale”, a spus decanul Facultății de Teologie din București.

„Nu de smochin este vorba, ci de om”, a atras atenția părintele profesor.

Așadar, ca răspuns la întrebarea „Cât de mult putem fi de folos noi lui Dumnezeu?”, Pr. Ioan Moldoveanu a oferit cuvintele Părintelui Nicolae Steinhardt: „Soroace, date, condiții, clauze, tocmeli, toate acestea sunt lovite de nulitate absolută. Chemării de sus i se poate răspunde cu «Iată-mă!» sau cu «Da, Doamne!»”.

„Nu ne este îngăduit a ne eschiva nici măcar pentru a ne îngropa tatăl, ori a rândui cele din gospodărie, nici pentru a merge să ne vedem țarina, nici pentru a încerca boii pe care tocmai i-am cumpărat și nici a rămâne aproape de femeia cu care tocmai ne-am însurat, așa cum auzim în Evanghelie (Luca 14: 16-24, n.r.). Sunt eschive, sunt încercări de a eluda această legătură cu Hristos”, a continuat părintele decan.

El a precizat că „mereu, în orice clipă este vreme, și acum este vreme, a răspunde cu «Iată-mă!» Domnului Hristos”.

„E întotdeauna vremea facerii de bine”, a concluzionat părintele profesor avertizând că „smochinul este chiar omul, iar smochinul neroditor este omul cel ce nu aduc roade, rece, aspru, nereceptiv chemărilor divine”.

„Smochinul nu este altcineva decât neștiutorul, proceduristul, legalistul, omul învârtoșat, rece, formalist, fariseu, care se socotește apărat de termene și de strictețea prescripțiilor”, a atras atenția părintele profesor recomandându-ne să fim „oricând gata și disponibili pentru Hristos”.

Pr. Prof. Dr. Ioan Moldoveanu, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, este decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti (FTOUB), de la 1 ianuarie 2019.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente