Luna pentru viață s-a încheiat joi la București cu Gala susținătorilor vieții, care răsplătește implicarea în Marșul pentru viață. „Implicarea pro-viață e o călătorie care durează toată viața”, iar „a fi pro-viață este adevărata demonstrație a iubirii”, au transmis organizatorii.
Gala, organizată de asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață, organizatoarele Marșul pentru viață de la București, a fost moderată de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”.
Au participat Părintele Diacon Eugen Maftei, Consilier eparhial, coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mihai Paraschiv, Inspector patriarhal, coordonatorul activităților de tineret din Patriarhia Română.
Printre susținătorii vieții prezenți la eveniment s-au mai numărat Adriana Ene, Cristina Teleanu și Raluca Mihalache de la Trinitas TV, alți jurnaliști ai Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române, Cătălin Vasile, fondatorul televiziunii creștine online Prodocens Media, voluntari, colaboratori și donatori.

Alexandra Nadane, președinta Asociației Români a pentru viață, unul din organizatorii Marșului pentru viață, a anunțat că numărul total al localităților în care a fost organizat Marșul pentru viață 2022 – „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață” a fost de 250. Trei sferturi dintre participanți au fost tineri, dar și familii care în studenție au făcut voluntariat pro-viață.
Aceasta dovedește că „implicarea pro-viață e o călătorie care durează toată viața, o călătorie în care dăm mâna cu Dumnezeu pentru a sprijini fiecare femeie însărcinată și fiecare copil pe care-l întâlnim în drumul nostru”, a spus Alexandra Nadane.
„Viața este un dar de la Dumnezeu și, atunci când noi apreciem darul, apreciem în primul rând pe Cel Care îl dăruiește. Deci raportarea noastră la viață este de fapt un răspuns al nostru către Dumnezeu, pentru iubirea aceasta pe care ne-o arată în fiecare naștere”, a spus Părintele Diacon Eugen Maftei, Consilier eparhial.

„Pentru noi, creștinii, viața din pântecele mamei nu este decât o etapă din această pregătire a vieții umane, cum de altfel o etapă este și viața noastră pe acest pământ din perspectiva celei viitoare”, a mai precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Așa cum viața noastră de aici nu este una desăvârșită și deplină, dar este una reală și concretă, în care noi avem o cunoaștere, o simțire și o trăire a tuturor acestor realități, tot așa și pruncul duce o viață conștientă, reală, chiar dacă nedesăvârșită. Și cine suntem noi, să oprim dreptul la viață al fiecărei persoane?”, a continuat el.
Consilierul eparhial a menționat în acest sens întâlnirea Sfântului Ioan Botezătorul cu Mântuitorul Iisus Hristos înainte de nașterea lor – moment despre care a afirmat că este o dovadă că Sfânta Scriptură vorbește despre o viață conștientă și reală a copilul din pântecele mamei.

Mihai Paraschiv a vorbit despre implicarea organizațiilor de tineret în marșurile pentru viață locale. „Toți aceștia se regăsesc într-un cuget și o mărturisire a aceluiași lucru: că trebuie să sprijinim viața, iar lucrul acesta responsabilizează”, a spus el.
Cristina Teleanu, realizatoare și producătoare a emisiunii „Școala din Familie” de la Trinitas TV, i-a mulțumit Alexandrei Nadane pentru inspirație: „Nu pot decât să o salut și să o felicit pe mama ta, care te-a crescut, pentru că educația începe din familie”.
„Suntem în viață: nu este cel mai firesc lucru să susținem viața? Există ceva mai nobil de atât? Ar fi trebui să fie aici milioane de oameni”, a adăugat și Raluca Mihalache. Iar Diana Parizianu, realizatoarea emisiunii „Viața de familie” de la Radio Trinitas, i-a comparat cu niște flori pe tinerii voluntari care au cântat Imnul Marșului pentru viață.

Tatiana Sava, reporter Trinitas TV, a oferit propria mărturie pro-viață: „Astfel îi mulțumesc mamei mele: Nu a trecut printr-o criză de sarcină, dar a avut un accident rutier în urma căruia nu avea voie să aibă copii. Mama nu doar că nu l-a ascultat pe medic, dar a făcut trei copii. Iată și motivația pentru care mie mi-e ușor să promovez evenimentele pro-viață”.
„Marșul pentru viață m-a ajutat să mă maturizez spiritual și m-a învățat că fiecare are un dar și că trebuie și să și găsească prin el lucrarea în viață”, a spus Ștefana Totorcea, reprezentantul Agenției de știri Basilica la eveniment. „Mulțumesc Agenției de știri Basilica pentru că sprijină această lucrare și a înțeles valoarea «Binelui de știut» pro-viață!

Adriana Ene a prezentat o emoționantă poveste pro-viață, creație proprie, în care se vorbește despre o criză de sarcină depășită, dar și o poveste în care mama este prezentată ca un alt înger păzitor al copilului – unul în carne și oase.
La eveniment au mai participat medici ginecologi pro-viață. „Fiecare naștere este unică în felul ei. Noi, ca medici, nu putem decât să fim recunoscători că participăm la acest eveniment, care este o intervenție a divinității pe pământ”, a declarat dr. Maria Anghelache.
Dr. Eliza Cloțea, medic rezident și fostă președintă a organizației Studenți pentru viață, a spus: „Vreau să le mulțumesc colegilor mei medici pro-viață. Suntem mult mai mulți. Iar vouă vă mulțumesc din suflet pentru că sunteți mâini lucrătoare ale lui Dumnezeu: mămicile ajung la noi datorită celor care le spun că există sprijin și le îndeamnă să ceară ajutor”.
La gală au mai fost reprezentate organizațiile de tineret și de voluntari care au sprijinit Marșul pentru viață: ASCOR București, Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși, Organizația Tinerilor din București, Life Call și ASTO București.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a spus că voluntariatul în cadrul Bisericii este o binecuvântare care îți aduce mulți prieteni și că grupul pe care îl reprezintă sprijină toate activitățile pro-viață.
Alexandru Boboc, reprezentantul Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) din București, a subliniat: „Uitându-mă la tot ce s-a întâmplat în Luna pentru viață, îmi dau seama că toată bucuria asta se datorează unei asumări care a sunat așa: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!» Luna pentru viață nu poate fi fără Maica Domnului. Prin ea a venit Viața pe pământ. Asta ne face să ne dăm seama ce înseamnă cu adevărat viața și ce înseamnă asumarea ei”.
Un mesaj a transmis și Diana Paul, studentă din Cluj și voluntară a Marșului pentru viață de la București: „A fi pro-viață înseamnă a fi pro-iubire. Dar iubirea este o alegere, este o acțiune, este ceva ce se demonstrează. Așadar, a fi pro-viață este adevărata demonstrație a iubirii. Cu toții ați demonstrat cu adevărat ce este iubirea prin munca depusă”.
Călin Juravle, de la Studioul de creație Wincero, a declarat că munca masivă depusă de creatorii noii identități vizuale a Marșului pentru viață nu face decât să ajute la salvarea vieții de copii nenăscuți.
„A promova misiunea într-un mod corect va însemna reușita proiectului, înseamnă de fapt însăși misiunea pro-viață”, a explicat el. „Și, dacă în viața aceasta, voi primi un mesaj: «Dragilor, voi ați primit o viață în schimbul muncii voastre», eu voi fi cel mai fericit și probabil că voi vrea să fiu și naș!”
Toate instituțiile reprezentate au primit în dar de la organizatorii Marșului pentru viață cartea pentru copii „Călătorie cu trei sfinți români” de Ioana Revnic apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române, o carte cu mărturii despre criza de sarcină și un tablou pro-viață pictat de Diana Paul. Acesta reprezintă un prunc nenăscut în pântecele mamei, spre care se îndreaptă o lumină și la mijlocul ei este un curcubeu.

Ioana Revnic a încheiat evenimentul cu următoarele concluzii: „Nu uitați că Dumnezeu ne dăruiește copiii pentru a putea înțelege că El ne iubește și ne ocrotește, dar și pentru a învăța la rândul nostru să iubim și să ocrotim. De aceea, faceți ca inimile voastre să bată azi și mereu pentru o nouă viață. Faceți ca deviza Lunii pentru viață din acest an să devină un crez!”
Marșul pentru viață a ajuns anul acesta la a 12-a ediție națională, prima cu participare fizică după doi ani de pandemie. Evenimentul este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări organizate pe tot parcursul lunii martie pentru a promova valoarea vieții umane și nevoia de sprijinire a femeilor în cazul unei sarcini neașteptate.
În acest sens, mișcarea le propune o serie de măsuri concrete autorilor de politici publice din România și Republica Moldova.
Organizatorii marșurilor locale sunt independenți, iar tema este comună pe ambele maluri ale Prutului. Anul aceasta tema a fost „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”.
Vezi și:
- Construim o cultură pro-viață prin unitate între generații: Dacă ne pasă de cei de mâine, să le dăm viață
- Voluntarii Catedralei Naționale au sprijinit Crosul pentru viață. Jumătate din participanți au fost copii
- Marșul pentru viață 2022: Egalitatea de șanse începe în momentul concepției
Foto credit: Cătălin Apostol
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews