Construim o cultură pro-viață prin unitate între generații: Dacă ne pasă de cei de mâine, să le dăm viață

Congresul tinerilor pro-viață „Pași spre viitor” 2022 s-a desfășurat marți pe platforma Zoom și a fost transmis în direct pe Facebook. Tinerii au vorbit despre cum se poate construi o cultură a vieții. Ei au concluzionat că aceasta se construiește prin continuitate, care este unitatea între generații. Iar primul pas este să ne asumăm viața și să-i ajutăm și pe alții să o facă. Dacă ne pasă de cei de mâine, le vom oferi cel mai prețios dar, viața.

Alexandra Nadane, președinta România pentru viață, a vorbit despre „Cultură și legislație” – mai precis, despre cultura vieții și legislația pro-avort.

„Începând din 1958, s-au făcut aproape 23 de milioane de avorturi – iar acestea sunt doar cifrele oficiale, care nu includ avorturile chirurgicale din clinicile private, avorturile medicamentoase și pe cele făcute de româncele din diaspora”, a spus tânăra.

„După atâtea decenii, vedem că problema avortului se pune cu ușurință foarte mare”, a continuat ea, arătând că femeile simt adesea presiunea socială de a alege avortul. Ea se manifestă atât în cabinetul ginecologului, cât și în propria familie.

„Această cultură a avortului nu se va schimba schimbând legislația”, a concluzionat Alexandra Nadane. „Nu legea este importantă, ci inima oamenilor. Cultura avortului se poate schimba doar printr-o schimbare a inimilor.”

Emilia Ciobanu, președinte Studenți pentru viață Iași, a vorbit despre importanța păstrării legăturii dintre generații: „Efortul generațiilor anterioare este degeaba dacă nu este continuat de generațiile viitoare”, a spus ea.

„Dacă ne pasă de generațiile viitoare, putem să oferim ceva foarte prețios: viața. Și putem încuraja generația viitoare să ofere și altora bucuria de a trăi pe această planetă și chiar noi putem oferi viață altora. Conștiința acestei unități dintre generații este foarte importantă pentru trăirea armonioasă într-o societate”, a mai spus Emilia Ciobanu.

„Unitatea dintre generații nu este decât o continuitate, o continuare a drumului spre același scop comun”, a mai spus tânăra. Ea a oferit exemplul Serbării de la Putna din 1871: „Idealul lui Eminescu și Slavici a fost transmis generațiilor următoare, care au reușit să aducă acel ideal la o formă concretă: Marea Unire din 1918.”

În același mod, unitatea dintre generații poate crea o generație majoritar pro-viață, în care numărul oamenilor născuți îl depășește pe cel al oamenilor care se sting din această lume, a mai subliniat ea.

Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași, a vorbit despre „credință ca izvor al faptelor vieții”. Faptele, credința și viața sunt legate între ele, a spus tânărul teolog.

„De multe ori am auzit din Biblie: Credința fără fapte moartă este. Și cred că și faptele  fără credință sunt moarte, adică faptele trebuie să fie vii, să aibă în spate această profunzime a credinței. Dacă faptele nu au credința că Dumnezeu ne ajută în fiecare lucru, vom împlini acel cuvânt care spune că drumul spre iad e pavat cu intenții bune”, a afirmat Iulian Tomeac.

„Omul nu are viață de la sine. Când ne naștem nu suntem întrebați dacă ne dorim viața aceasta sau nu, ci viața ne este dăruită. Și, dacă este dăruită, ne dăm seama că aceasta nu ne aparține nouă, ci cumva noi aparținem vieții.”

Adelina Militaru, voluntar România pentru viață, a vorbit despre curajul de a fi pro-viață: acesta se dobândește prin bucuria rezultatelor, a spus ea. Iar aceste mici rezultate, însumate, sunt cele care construiesc o cultură pro-viață: de la cântece pro-viață la scrierea unor articole și la organizarea Marșului pentru viață.

„La Caravana «Sprijin pentru femei însărcinate și mame», organizată în Luna pentru viață, am realizat cât de important este să ne facem faptele pro-viață auzite, pentru că sunt mame care nici nu știu că pot primi sprijin și atunci aleg avortul.

„Nepăsarea și tăcerea contribuie la răspândirea răului prin simplul fapt că nu îl combatem”, a avertizat tânăra.

Costin Țoța, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, a avut o intervenție intitulată „Cum argumentezi (pro viață) când epuizezi toate argumentele?”

El a expus argumente din biologie, filosofia dreptului, studii sociologice și psihologice care arată că avortul este dăunător și apare din cauza unor lipsuri, nu pentru niște opțiuni morale valide.

La final, el a oferit și câteva argumente de bun simț.„Alegerile simple costă scump. Până la urmă, suntem încurajați să căutăm confortul în tot ce facem. Până la urmă, asta e și una dintre bazele pe care e construită societatea de consum”.

Dar, când vine vorba despre avort, trebuie să ne îndepărtăm de zona de confort, a afirmat el. „Este vorba despre viitorul altei persoane.”

În plus, argumentul că la concepție copilul nu e încă om deplin se poate demonta ușor printr-o întrebare simplă: în absența acestei proceduri se va forma o viață? Dacă răspunsul este da, putem concluziona că noi suntem elementul care întrerupe acea viață, a spus Costin Țoța.

„Oare câte minți geniale, câte fenomene sociale s-ar fi produs grație unor oameni providențiali, dar nu s-au mai întâmplat pentru simplul fapt că acei oameni providențiali nu au mai avut șansa să se nască, deși fuseseră deja concepuți. Adică nu vorbim despre o totală virtualitate sau închipuire a minții noastre”, a explicat tânărul.

Teofil Slevaș, de la Asociația Emanoil din județul Alba, a echivalat atitudinea pro-viață cu o atitudine pro-Hristos.

„Zilele acestea m-am lovit de foarte multe bariere când am încercat să susținem punctul nostru de vedere și ceea ce înseamnă să fii pro-viață. Este un paradox. A fi în viață este pro în sine și cu atât mai ciudat mi se pare că trebuie să și argumentezi de ce ești pro-viață”, a spus el.

„Orice metodă ai aborda atunci când discuți despre chestiunea pro-viață, trebuie să ajungi la Dumnezeu. Și, în momentul în care ajungi la Dumnezeu, rămâi fără argumente. Până la urmă, ceea ce ne ține pe noi pro-viață este că știm că asta place lui Dumnezeu.”

Anita Radics, Președinta ATOR Banatul de Munte, a prezentat modul de gestionare al Lunii pentru viață 2022 în Episcopia Caransebeșului, unde anul acesta au avut loc 31 de activități pro-viață realizate prin implicarea celor tineri și foarte tineri (adolescenți).

Experiența Taberelor din inima satului (TDIS) a fost esențială în crearea acestor comunități pro-viață în toată eparhia, a explicat ea.„Proiectele noastre se desfășoară cu o mână de adult și cu zeci de mâini de tineri”, a spus Anita Radics.

Congresul s-a încheiat  cu intervenția medicului britanic pro-viață Calum Miller, care a absolvit Facultatea de Științe Medicale, Medicină și Chirurgie a Universității Oxford, Marea Britanie, în 2015.

„Mulți spun că avortul este necesar pentru ca femeile să se bucure de oportunități egale. Exact opusul se întâmplă”, a spus el.

Medicul l-a citat pe Martin Luther King Jr, care spunea că o nedreptate adusă cuiva este o nedreptate adusă tuturor: „Când cuiva i se face o nedreptate, consecința este că toți suferă. Ca oameni, nu suntem creați să trăim individual, în despărțire de ceilalți. Suntem creați să trăim în familie și comunitate”.

Iar dreptatea „înseamnă atât drepturi egale pentru toți, cât și o restaurare a relațiilor întrerupte”. De aceea, „avem nevoie de o soluție care să trateze în mod egal valoarea fiecărei vieți și care să repare relația mamă-copil”.

Britanicul a prezentat șapte moduri în care avortul afectează drepturile femeii. Pe primele două locuri se află avortul selectiv în funcție de sex făcut în unele țări, în care deja echilibrul demografic este afectat de lipsa femeilor, după ce prea multe fetițe au fost avortate.

Iar pe locul doi este traficul de femei pentru exploatare sexuală, care se susține prin industria avortului. Posibilitatea întreruperii de sarcină înlesnește continuarea exploatării femeilor.

„Avortul nu este doar o decizie a femeii, ci și un eșec al societății de o sprijini. A fi pro-viață înseamnă să spui că femeile merită mai mult decât avortul”, a spus Calum Miller.


Congresul tinerilor pro-viață „Pași spre viitor” 2022, organizat de România pentru viață și Studenți pentru viață, a făcut parte din Luna pentru viață 2022 la București. Aceasta va culmina sâmbătă cu Marșul pentru viață, care anul acesta are tema „Egalitate, echitate, sprijin din prima secundă și pe tot parcursul vieții”.

Luna și Marșul pentru viață se desfășoară în fiecare lună martie în numeroase orașe din România și Republica Moldova.

Foto: Captură ecran

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente