A doua zi din Postul Mare la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia

În a doua zi a Postului Mare marți, 19 martie 2013, la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată în prezența Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Seminarului „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, potrivit sf-esc.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să unească postul cu rugăciunea și faptele bune, să folosească această călătorie a nevoințelor spirituale pentru cercetare lăuntrică și mărturisirea păcatelor în fața lui Dumnezeu prin preotul duhovnic, pentru ca la sfârșitul acestei călătorii să fim vrednici de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Înviat.

Primul ctitor al Mănăstirii a fost – după cum o arată și numele menționat în multe documente-, postelnicul Ianache Caragea, ctitor al mai multor sfinte lăcașuri, dintre care amintim Mănăstirea Sfântul Sava din Iași. Postelnicul Ianache a ridicat Mănăstirea Sfinții Voievozi pentru ca locuitorii satului Vaideei și ai întregii câmpii a Bărăganului să nu fie lipsiți de mângâierea Bisericii și, în fața necazurilor de tot felul ce aveau să vină asupra lor, să nu se simtă părăsiți de Dumnezeu. Aceasta a fost închinată de postelnic Mânăstirii Dohiariu din Sfântul Munte Athos. Al doilea ctitor al mânăstirii, de al cărui nume se leagă în mare măsură istoria acestui sfânt lăcaș, a fost voievodul Matei Basarab (1632 – 1654), domn al Țării Românești, care s-a remarcat atât prin acte de vitejie și înțelepciune, cât mai ales prin numărul mare de ctitorii religioase pe care le-a ridicat. El a zidit Mănăstirea Sfinții Voievozi din temelii, căci vechea ctitorie a postelnicului Ianache se dărâmase în urma unui cutremur din 1627.

Comentarii Facebook


Știri recente