A doua zi de conferințe preoțești în Capitală: „E o bucurie să ne întâlnim”

Conferința pastoral-misionară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a avut loc pe parcursul zilelor de luni și marți, la Palatul Patriarhiei. Ziua a doua a fost dedicată slujitorilor din județul Prahova.

După ce au participat la Sfânta Liturghie și Te Deum în Catedrala Sfântul Spiridon-Nou, clericii s-au reunit în Aula Magna Teoctist Patriarhul de la Palatul Patriarhiei.

Lucrările s-au derulat în mod similar cu prima zi, fiind prezidate de Patriarhul Daniel. În deschidere, Preafericirea Sa le-a vorbit preoților despre sfinții vindecători și le-a recomandat modelul acestora ca fiind „o sursă inepuizabilă de inspirație pentru pastorația contemporană”. Vezi mesajul integral.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

A urmat prezentarea a trei referate, având tematici contextualizate Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

Pr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, a vorbit pe tema Vindecările Mântuitorului în exegeza Părinților Bisericii.

Al doilea referat, intitulat Sfinții doctori fără de arginți – vindecători milostivi și medici iscusiți, a fost susținut de pr. Adrian Agachi, consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Ultimul vorbitor a fost domnul Cezar-Ivan Coliță, doctor al Școlii Doctorale Dumitru Stăniloae de la Facultatea de Teologie din București și doctorand în neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care a susținut un referat pe tema „Sfinți taumaturgi și vise tămăduitoare în creștinismul bizantin”.

„E o bucurie să ne întâlnim”

Basilica.ro a stat de vorbă cu unul dintre preoții participanți la eveniment pentru a înțelege rostul acestor întâlniri și impactul pe care îl au în activitatea clericilor.

„E o bucurie să ne întâlnim”, a declarat părintele Ciprian Mihai Vișoiu, slujitorul capelei de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina.

„În primul rând este importantă comuniunea”, a spus el menționând că s-a bucurat să facă parte din soborul care a liturghisit împreună cu PS Paisie, înaintea conferinței.

„Este importantă întâlnirea tocmai pentru că nu avem șansa în fiecare zi să ne întâlnim mai mulți preoți să slujim, nu avem șansa să mai schimbăm impresii”, a continuat clericul.

Pr. Mihai Vișoiu, printre colegii preoți la conferință (rândul 4, a doua persoană de la dreapta spre stânga). Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Pr. Mihai ne-a spus că discuțiile continuă și în cadru informal, după conferință, iar colegii săi sunt curioși cum decurge misiunea între pacienții psihiatrici: „Toate problemele de sănătate sunt grele, dar psihiatria ocupă un loc un pic deosebit. Mă întreabă, îmi cer părerea: cum e acolo, cum te descurci…”.

Părintele Mihai Vișoiu a evocat apoi aspecte din cadrul conferinței. Clericul a menționat că s-a bucurat de discuțiile despre sfinții vindecători întrucât capela spitalului unde slujește este consacrată Sfântului Pantelimon și deține și un fragment din moaștele acestuia. Părintele a fost încântat în mod special de referatul despre Sfinți taumaturgi și vise tămăduitoare în creștinismul bizantin.

„Mi s-a părut foarte interesant și m-a atras subiectul pentru că e un domeniu destul de sensibil”.

Tema poate avea și valențe cu domeniul psihiatric, a explicat el: „Noi știm că părinții bisericii spun că diavolul poate să ispitească foarte mult în vis și de aceea e un teren destul de sensibil”.

„Mulți bolnavi de la noi de la spital, de la psihiatrie, suferă de un sindrom care se numește delir religios-mistic. Și, din păcate, au impresia că le vorbește Dumnezeu, că le vorbesc sfinții. Este o diferență între ceea ce este cu adevărat real și se întâmplă, minunea, și ceea ce este doar în mintea unora, în închipuirea lor din cauza bolilor psihice”, a spus părintele în completarea referatului susținut de domnul Cezar-Ivan Coliță.

Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar Drumul tămăduirii, realizat de Trinitas TV.

Vezi mai multe imagini în Secțiunea Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente