Câmpina: PS Varlaam a sfințit pictura de la Capela Spitalului de Psihiatrie Voila, ocrotită de Sf. Filofteia

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit miercuri pictura de la Capela Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, județul Prahova. Ceremonia a avut loc în prezența angajaților și pacienților instituției, precum și a numeroși credincioși din localitate.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire Arhim. David Petrovici, starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman și exarhul zonei montane a Arhiepiscopiei Bucureștilor, Protos. Iustin Marchiș de la Mănăstirea Stavropoleos din București, Pr. Grigore Melnic, Protopop de Câmpina, Pr. Petru Moga de la Parohia „Sf. Ier. Nicolae” din Câmpina și alți clerici locali.

Episcopul-vicar patriarhal a sfințit și racla în care a fost așezat un veșmânt al Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș, alături de care a fost așezat și un fragment din moaștele Sf. M. Mc. Pantelimon, celălalt ocrotitor al paraclisului.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit miercuri, 7 decembrie 2022, pictura de la Capela Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Din lectura rugăciunilor citite în cadrul slujbei de sfințire, am înțeles că pictura bisericească reflectă în imagine ceea ce citim în Sfintele Scripturi”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Imaginea are o capacitate deosebită de a sintetiza adevăruri profunde care, pentru a le trece prin filtrul minții noastre, ne trebuie timp mult de lectură. Imaginea are capacitatea ca, într-o clipă, să ne inunde conștiința, inima cu toată istoria pe care această icoană o zugrăvește într-un mod foarte concentrat și plin de simboluri și semnificații.”

Sfințirea a fost urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia episcopul-vicar patriarhal a evocat viața Sfintei Filofteia, mucenița-copil, și exemplul ei de virtute și mărturisire creștină.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit miercuri, 7 decembrie 2022, pictura de la Capela Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina. Ierarhul a înmânat distincțiile oferite de Patriarhul României. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

După Sfânta Liturghie, ierarhul a înmânat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh ­Daniel, mai multe ordine și distincții:

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, respectiv mireni

  • Părintele Ciprian Mihai Vișoiu, slujitorul capelei
  • Constantin Ene și Doru Naghel, ctitori
  • Dr. Irina Minescu, managerul spitalului

Ordinul „Maica Domnului – Oranta“ pentru mireni

  • Familia Ioan și Olimpia Simion

Diploma omagială a Anului 2022 cu medalie

  • Părintele Răzvan Stoian, preot coslujitor la Parohia Cornu de Jos
  • Părintele Paroh Liviu Milea de la Parohia Bordenii Mari
  • Arh. Ana-Maria Goilav-Guran
  • Ioan Popa, pictor
  • Doina și Gabriel Țintărescu,  familia fostului manager al spitalului, care s-a mutat la cele veșnice

Fragmentul din moaștele Sf. Mc. Pantelimon a fost oferit, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, de Protos. Iustin Marchiș de la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente