A doua zi a Postului Mare biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Balș

Marți, 19 martie, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Canonului Mare în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Balș, potrivit episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat rolul rugăciunii în viața creștinului: „Pentru ca rugăciunile noastre să se împlinească trebuie să știm trei lucruri: să învățăm cum să ne rugăm, să învățăm cât să ne rugăm și să învățăm că Dumnezeu nu ne împlinește orice noi cerem. Învățând cum să ne rugăm, aflăm că trebuie să stăruim în rugăciune, să ne rugăm cu insistență, pentru că sunt unii care se roagă o dată și apoi vor să li se împlinească cererea. E adevărat că Dumnezeu este bun, dar El așteaptă ca noi să insităm și rugăciunea noastră să fie fierbinte. Trebuie să ne rugăm cu smerenie, cu umilință și cu insistență. Cât trebuie să ne rugăm? Toată viața. De multe ori, credința ne este încercată de Dumnezeu, Care așteaptă să ne rugăm mult − mai multe zile la rând, sau mai multe luni, sau mai mulți ani și toată viața −, ca să ne țină aproape, pentru că sunt mulți care, odată împlinită cererea lor, nu mai mulțumesc Domnului și nu se mai roagă. În contextul acesta trebuie să mai știm un lucru: nu tot ceea ce noi cerem în rugăciunile noastre ne este și de folos. Chiar se întâmplă deseori să-I cerem lui Dumnezeu răutăți la adresa celorlalți, însă El știe tot ceea ce noi avem nevoie. Să avem, așadar, și această rezervă în minte atunci când vedem că nu ni se împlinește vreo rugăciune. Nu cumva am cerut ceea ce nu trebuia!?†¦”

Canonul Sfântului Andrei Criteanul (660-740) sau Canonul cel Mare, cum mai este numit, cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit. Canonul a fost alcătuit de către Sfântul Andrei, fie pe când se afla în Constantinopol, înainte de a fi hirotonit arhiepiscop al Gortynei, Creta (692), sau la puțin timp după aceea (712). Slujba aceasta specifică Postului Mare evidențiază necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente