A doua zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Cozia

În cea de-a doua zi a Săptămânii duhovnicești din Postul Mare, marți, 19 martie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Cozia în prezența a numeroși credincioși, informează arhiram.ro

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a vorbit despre „post, ca școală a libertății sufletului, pentru că săvârșindu-l după învățătura Bisericii, descoperim că avem mai multă libertate să împlinim voia lui Dumnezeu, decât voia noastră proprie. Prin post vedem că suntem trecători, ne simțim mai slăbiți trupește, ceea ce arată că viața noastră depinde foarte mult de lucrurile din jurul nostru. Dar deodată simțim că sufletul nostru este chemat să trăiască veșnic, simțim că trupul este neputincios și slab, el depinde de alimentele din jur și atunci trezește în noi dorul vieții veșnice, pentru că sufletul este făcut pentru viața veșnică”.

Preasfinția Sa a vorbit și despre importanta Canonului cel Mare, ca moment de meditație la istoria Vechiului și Noului Testament, precum și despre faptul că el reprezintă o rugăciune de pocăință, atât pentru monahi cât și pentru mireni.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic „Axios” al Sfintei Mănăstirii Cozia.

La slujba Canonului cel Mare oficiată în seara aceasta în biserica Mănăstirii Cozia, ctitoria domnitorul Mircea cel Bătrân, a luat parte întreaga obște a mănăstirii în frunte cu Părintele Arhim. Vartolomeu Androni, Starețul Mănăstirii Cozia și Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, alături de numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente