A doua seară de pelerinaj la Catedrala Patriarhală: Slujba privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

Slujba de priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este oficiată, începând cu ora 18:00 de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de clerici în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Răspunsurile liturgice sunt oferite de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

Slujba Privegherii de la Catedrala Patriarhală din București la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir #LIVE #26octombrie

Posted by TRINITAS TV on 25 Octombrie 2017

În cuvântul rostit, PS Timotei Prahoveanul a subliniat importanța rugăciunii și a privegherii, conform modelului de viață sfântă oferit de mucenicul serbat.

Săvârșim câteva ceasuri de priveghere pentru un sfânt care a privegheat mult, înțelegând că ceea ce contează cu adevărat este doar legătura cu Dumnezeu, a spus Preasfinția Sa.

Vorbind despre martiriul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ierarhul a spus că Întâiul Mucenic este Mântuitorul Hristos, Cel Care S-a jertfit pentru mântuirea noastră.

În continuare, PS Timotei a istorisit prigoana pe care a purtat-o împăratul Maximian împotriva creștinilor, în timpul căruia a suferit și Sfântul Dimitrie, împreună cu un apropiat al său, Nestor.

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ne învață pe toți că trădarea lui Hristos este un păcat de neiertat iar mărturisirea Lui, jertfa și iubirea sunt cu adevărat căi ce duc la Dumnezeu, a continuat Preasfinția Sa.

Sfântul Dimitrie ne îndeamnă pe toți să-l mărturisim pe Hristos, să priveghem ca el și să prețuim mai mult lucrurile duhovnicești decât pe cele lumești. De asemenea, învățăm de la acest mucenic faptul că nici tinerețea, nici bogăția, nici rangurile nu sunt mai importante decât șederea în Împărăția lui Dumnezeu, a adăugat Părintele Episcop.

Numeroși credincioși se află în pelerinaj în aceste zile în București. Conform Trinitas TV, cu puțin timp înainte de începerea slujbei, rândul pelerinilor se forma la baza dealului Patriarhiei, durata medie de așteptare fiind de 2 ore și 30 minute.

Manifestările dedicate Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, au început de marți, atunci când moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou și Nectarie de Eghina au fost așezate spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Foto credit: George Ioniță / Ziarul Lumina

Iulian Dumitrașcu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente