A doua șansă la Școala Christiana din Cluj-Napoca

Tinerii și adulții care au abandonat școala își pot relua pregătirea în cadrul programului „A doua șansă”, pe care Școala Gimnazială Christiana, din Cluj-Napoca, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, îl desfășoară de un an.

Programul „A doua șansă” este autorizat de Ministerul Educației și integrat în sistemul de învățământ. Acesta vine în întâmpinarea celor care au părăsit școala și doresc să își finalizeze pregătirea echivalentă claselor I-X. Pe lângă pregătirea școlară, elevilor li se asigură și o pregătire practică într-o meserie, consiliere și îndrumare duhovnicească.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, primul proiect al Asociației Christiana, la Cluj-Napoca, a fost Centrul de zi care se ocupă cu copiii în risc de abandon școlar. Apoi, au început și celelalte proiecte: căminul de Bătrâni la Mociu, cantina socială, centrul de zi pentru prevenirea abandonului matern, programul cu persoanele dependente de alcool, după cum a precizat pr. Claudiu Precup, coordonator al activităților de la Școala Christiana. „Lucrând în domeniul social și întâlnindu-mă cu atâtea persoane, au fost multe cazuri care erau în abandon școlar de mult timp, înainte de a finaliza clasa a VIII-a, mulți dintre ei erau chiar părinții copiilor cu care noi lucram. Am văzut că asta este o problemă și că ar trebui să facem ceva”, a adăugat pr. Claudiu Precup, care coordonează programul „A doua șansă”, la Școala Gimnazială Christiana, din Cluj-Napoca.,

Demersurile pentru autorizarea școlii au început în 2011. În 2012, în august, s-a primit autorizarea pentru Școala Gimnazială. Asociația Christiana a făcut demersurile pentru autorizare, apoi școala a devenit independentă, cu un consiliu de administrație, un responsabil care conduce școala ca autoritate juridică independentă.

Pregătire școlară și profesională

„Persoanele care au abandonat școala și care se înscriu la Școala Christiana sunt dintre cele care au mai beneficiat de serviciile Asociației, care au primit pachete cu alimente de Paști și de Crăciun, care sunt oferite la 300 de familii din Cluj-Napoca și nu numai. Din cele 300 de familii avem potențiali elevi. Sunt copiii cu care noi lucrăm și ai căror părinți se pot încadra la Școala Gimnazială”, a spus pr. Precup. De programul „A doua șansă” pot beneficia persoanele care au părăsit școala de cel puțin patru ani, înainte de a finaliza clasa a VIII-a. La finalul pregătirii școlare se oferă o diplomă școlară de 10 clase și o diplomă de calificare profesională.

În primul an școlar au fost înscriși 22 de elevi, minori și adulți. Aici, materia care se face la o școală de masă, la clasele I-X, este comasată în opt ani de școală. Cursanții se pot înscrie în clasa următoare celei pe care au abandonat-o. La cererea de înscriere, fiecare poate opta pentru o meserie: ospătar, bucătar, frizer, mecanic, iar cursurile se fac în colaborare cu alte școli, dar în viitor se vor face și în colaborare cu unele organizații, instituții sau firme care sunt autorizate să pregătească în aceste domenii și să ofere diplomă. Cursurile de meserie se fac în paralel cu școala, astfel că, în timpul cât elevul este la școală, trebuie să finalizeze și etapa de pregătire profesională.

În genere, cei care vin la „A doua șansă” sunt persoane cu lipsuri, cu posibilități materiale reduse, dar și persoane care au o mică afacere și care vor să își completeze pregătirea școlară pentru împlinirea personală, conform celor precizate de pr. Precup.

Profesori de vocație, voluntari

Cadrele didactice incluse în proiect lucrează voluntar, dar din următorul an școlar se va solicita finațare de la minister, conform legii. Cheltuielile existente sunt susținute din fondurile Asociației. „Școala gimnazială nu este foarte cunoscută, iar persoanele care ajută Asociația, o fac pentru celelalte proiecte mai cunoscute: școala pentru copiii cu dificulăți de integrare școlară, cantina socială etc.

Pentru școala gimnazială încercăm să construim un grup de susținere, să obținem fonduri de la minister, dar și din alte surse. Sunt firme cu angajați care nu au terminat opt clase și care au de câștigat, și firma și angajatul. Ar putea fi o modalitate ca firma să plătească instruirea”, a spus pr. Precup, care a precizat că programul școlii este flexibil, adaptat și în funcție de programul celor care lucrează.

„Cadrele didactice care predau sunt profesori de vocație, pentru care faptul de a munci în învățământ este o motivație, dar e, sigur, și o motivație sufletească, pentru că fac un bine, dau o mână de ajutor aproapelui, și, fiecare are, personal, și alte motivații. Fiind o școală particulară autorizată, avem obligația să avem titulari, specialiști în domeniul pe care îl predau și, atunci, lucrăm numai cu profesori”, a mai precizat pr. Precup.

Program duhovnicesc

Activitățile care țin de partea de religie sunt opționale pentru cei care vin la programul „A doua șansă”, iar consilierea duhovnicească este oferită la cerere. „Cauzele care au determinat aceste persoane să ajungă în situația asta sunt date și de lipsuri de natură religioasă. Încerăm să completăm acele lipsuri. Sunt situații în care părintele unui elev dorește să discute unele probleme, sau chiar elevii, iar pentru cei care sunt la «A doua șansă» sunt multe de rezolvat. Când cineva ajunge în situații de risc, de eșec, de criză, acest fapt este determinat de mai multe cauze, de probleme de ordin material, educație deficitară sau greșită, de cauze de ordin mental, sau de ordin sufletesc, duhovnicesc sau psihologic. Încercăm să vedem care sunt lipsurile de ordin duhovnicesc și să vorbim cu ei”, a spus pr. Claudiu Precup. La Centrul Asociației „Christiana” din Cluj-Napoca se află o capelă unde copiii de la centrul de zi, precum și ceilalți beneficiari ai proiectelor participă la programul religios. „Trebuie să găsim modalități de a identifica nevoile tuturor persoanelor, să vedem cum să le ajutăm să se așeze pe un făgaș normal, să iasă din acest cerc vicios în care au intrat”.

Asociația Christiana a fost printre primele înființate de Biserica Ortodoxă Română, iar la Cluj-Napoca aceasta funcționează ca filială a Asociației Christiana București. Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a integrat organizația în Departamentul de asistență socială și misiune al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Printre activitățile desfășurate se numără cele de asistență medicală, socio-medicală, socială și educațională, de învățământ și formare profesională etc.

Comentarii Facebook


Știri recente