A doua întâlnire duhovnicească în Arhiepiscopia Râmnicului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, a avut loc în această seară, din 2 aprilie 2013, de la ora 18:00, la inițiativa Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, o nouă conferință în cadrul programului Întâlnirilor duhovnicești „Libertatea creștină în iubirea lui Dumnezeu și a oamenilor”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Conferința cu tema „Libertatea ca dar al persoanei în teologia Părintelui Dumitru Stăniloae” a fost susținută de către Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea și se încadrează în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română”, a comemorării a 110 ani de la nașterea Părintelui Acad. Dumitru Stăniloae și a 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Referitor la tema acestei întâlniri duhovnicești, Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea a relatat: „Această temă înseamnă pentru mine în primul rând o amintire și anume, apropierea de Părintele Dumitru Stăniloae pe care l-am cunoscut în perioada studenției mele. Fiind preocupat de problema persoanei, părintele mi-a dăruit două manuscrise dactilografiate și anume: „Persoana umană veșnic în dialog cu Dumnezeu” și „Chipul nemuritor al lui Dumnezeu”, manuscris ce avea să apară și ca lucrare tipărită. Tot prin mijlocirea Părintelui, am ales ca temă a tezei mele de licență „Persoană și comuniune”, fiind preocupat bineînțeles și de această latură a persoanei și anume, „Libertatea și responsabilitatea persoanei în teologia Părintelui Dumitru Stăniloae”. Consider că această temă a libertății într-un context în care persoana umană se simte din păcate din ce în ce mai presată de tot acest spectacol, fie media, fie spectacolul unei societăți care se pare uneori că și-a pierdut busola, consider că problema aceasta a libertății este o problemă mereu actuală, pentru că dincolo de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, prin teologia Părintelui Dumitru Stăniloae și mai ales prin notele filocalice la care am făcut referire în această seară, înțelegem că libertatea este o stare lăuntrică și este mai presus de toate un dar al lui Dumnezeu. Această libertate lăuntrică prin care noi străbatem în această viață încercările, suferințele, dar mai ales depășim frica de moarte și trecem prin moarte, aceasta este de fapt libertatea ontologică esențială pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, o libertate care împlinește chemarea omului și anume, de la chipul lui Dumnezeu, la asemănarea cu El”.

La întrunire au fost prezenți numeroși credincioși, tineri și vârstnici: preoți, profesori, seminariști, elevi și studenți. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au participat Pr. Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului și Pr. Constantin Olariu, Inspector cu Catehizarea Tineretului la Arhiepiscopia Râmnicului, precum și Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic, „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Următoarea conferință duhovnicească va avea loc joi, 11 aprilie 2013, de la ora 18,00, în Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic”și va conferenția Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente