A doua duminică din Post la Mănăstirea Strehaia

Pe 31 martie, în Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paști, obștea mănăstirii Strehaia are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

În mijlocul soborului de ostenitoare ale sfântului lăcaș de închinare se va afla Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, aflat în vizită pastorală. Ierarhul mehedințean va săvârși în biserica mănăstirii Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi. În această duminică, a Sfântului Grigorie Palama, slujba euharistică va începe la ora 09:30, după cum ne-a mărturisit Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Prima evanghelie ce se va citi la Sfânta Liturghie se găsește la Sfântul Evanghelist Marcu 2, 1-12 și amintește de vindecarea slăbănogului din Capernaum de către Domnul Hristos. Acest episod biblic tinde să arate atât misiunea și puterea Fiului lui Dumnezeu de a ierta păcatul omenesc, cât și capacitatea Sa de a pătrunde adâncul cugetelor și de a mustra pentru necredință și împietrirea inimii. O altă învățătură desprinsă din pericopă este aceea că Dumnezeu a vindecat slăbănogul și pentru credința însoțitorilor săi, astfel încât ni se oferă un exemplu al tăriei comuniunii.

Alături de evanghelia duminicală se va citi și cea a Sfântului Grigorie Palama.

Scurt istoric

Mitropolia a II-a a Țării Românești, înființată la 1370 de domnitorul Vlaicu Vodă, cu sediul la Severin, și-a avut reședința la Strehaia, în perioada anilor 1474-1504.

Domnul Matei Basarab, descendent din boierii Craiovești, a rectitorit la 1645 mănăstirea Strehaia, pe vechiul amplasament al Craioveștilor de la sfârșitul secolului XV-lea, unde comunitatea de monahi își va afla liniștea interioară, pacea cu ei înșiși și cu Dumnezeu.

Desființată în urma Legii de Secularizare a averilor mănăstirești din 1863, Mănăstirea Strehaia a rămas ca biserică de mir până în 1958, când s-a dat în folosință noua biserică a localității Strehaia.

În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 07 august 2007 s-a aprobat schimbarea destinației mănăstirii „Sf. Treime” Strehaia din mănăstire de monahi (călugări) în mănăstire de monahii (călugărițe).

Comentarii Facebook


Știri recente