A debutat Atelierul de formare pentru tinerii preoți hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor

Timp de două săptămâni, Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni va găzdui Atelierul de formare pentru tinerii preoți hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, ajuns deja la cea de-a treia ediție. Programul a debutat luni, 25 august 2014, de la primele ore ale dimineții, cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii Miclăușeni de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”.

În perioada 25 august-5 septembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare al Fundației „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni un atelier de formare pentru tinerii preoți proaspăt hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, este al treilea an când Arhiepiscopia Iașilor, prin Centrul de formare și inovare al Fundației „Varlaam Mitropolitul” și alături de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, organizează aceste cursuri pentru tinerii preoți proaspăt hirotoniți. Atelierul de formare a fost de la început un gând al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, care a dorit ca, înainte de instalarea preoților în parohii, aceștia să participe la niște cursuri care să pună un accent deosebit pe dimensiunea practică a slujirii preoțești, prin ateliere experențiale și prin întâlniri cu preoți care au deja experiență și care sunt capabili să expună experiența dobândită și să o sintetizeze. M-am bucurat foarte mult observând deschiderea tinerilor preoți în ceea ce privește acumularea și învățarea de noi lucruri și experiențe, deschidere care ne încurajează să continuă m aplicarea acestui format și la alte categorii de preoți, cum ar fi, de exemplu, participanții la cursurile de acordare a gradelor preoțești. Nădăjduiesc ca această lucrare să aducă un plus de valoare și de concretețe dorinței și entuziasmului acestor tineri preoți de a sluji lui Dumnezeu și, de ce nu, să ne aducă și nouă, organizatorilor, un plus de înnoire a vieții și a slujirii” a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

Atelierul de formare a debutat luni cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan în biserica mă-

năstirii de maici Miclăușeni, slujbă la care au slujit toți cei 20 de preoți participanți și în cadrul căreia tânărul diacon Călin Mardar a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Timuș, comuna Avrămeni, Protopopiatul Săveni. După oficirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a participat la o discuție cu tinerii preoți, răspunzându-i fiecăruia la câte o întrebare.

Cine sunt invitații Atelierului de formare

În zilele următoare, evenimentul de la Miclăușeni se va bucura de prezența a numeroși preoți cu experiență, veniți atât din țară, cât și din străinătate, după cum ne-a declarat pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de Formare și Inovare patronat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor: „La această a treia ediție, având în vedere experiența anilor precedenți, căutăm să echilibrăm programul celor două săptămâni, astfel încât aceste zile să reprezinte un câștig substanțial pentru participanți. Avem în vedere un echilibru între cursuri, prelegerile profesorilor invitați din țară și din străinătate și atelierele practice, în care participanții să poată interacționa direct cu ceea ce s-a prezentat teoretic. Avem invitați de marcă în cadrul atelierului nostru de formare: arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, arhim. Hrisostom Rădășanu, Consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Damaschin Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. dr. Răzvan Andrei Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Genoveva” din Paris, pr. dr. Ioan Florin Florescu din Scoția, pr. prof. dr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, împreună cu soția sa, doamna preoteasă Daniela Bahrim, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, maica Rafaela, tot de la Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași. Nu în ultimul rând, trebuie să subliniem faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a fost și va fi prezent la acest atelier de formare, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească și răspunzând la toate întrebările și nelămuririle tinerilor preoți participanți”.

Programul zilelor de curs se va desfășura după următoarele repere: rugăciune, prelegeri invitați, sesiuni de dialog cu participanții cu referire la conținutul prezentat, lecturi ghidate, seminarizarea temelor folosind experiențe personale.

Comentarii Facebook


Știri recente