A apărut suplimentul ”Lumina educației”

În contextul în care educația nu își mai are astăzi locul cuvenit, în contextul în care tot mai mulți încearcă să scoată Religia din școli, iar mass-media, în căutare de senzaţional şi cu totul indiferentă la efectele nocive pe care le poate produce, contribuie, mai degrabă, la o contra-educaţie decât la educaţie, ”Ziarul Lumina” propune cititorilor o nouă publicație.

Primul număr al suplimentului lunar „Lumina educației” a apărut cu doar o zi înainte de aniversarea a zece ani de apariție neîntreruptă a cotidianului Patriarhiei Române. Suplimentul este realizat în colaborare cu Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, după ce, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a aprobat proiectul în decembrie 2014.

„Punem în aplicare o hotărâre valabilă pentru Biserica Ortodoxă Română şi totodată marcăm un moment de aniversare, de sărbătoare pentru ziar. Într-un fel este o coincidenţă fericită pentru că în misiunea noastră noi am susţinut întotdeauna că între informaţie şi educaţie trebuie să existe un echilibru şi o legătură permanentă”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”.

„Apare primul număr al suplimentului în cadrul Ziarului Lumina şi ne bucurăm că se întâmplă într-un moment jubiliar şi anume aniversarea a 10 ani de la apariţia Ziarului Lumina. Suplimentul se adresează în primul rând elevilor, părinţilor, profesorilor de Religie, dar nu numai. Consider că miza educaţiei este cu totul deosebită în contextul actual şi este foarte important să putem promova inclusiv prin acest supliment ceea ce ţine de o educaţie cu adevărat profundă şi să depăşească pe undeva ceea ce ţine de o performanţă educaţională”, a spus Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni, Consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional.

Prima ediţie a suplimentului cuprinde articole semnate de specialişti în educaţia religioasă.

„Primul număr cuprinde articole programatice pentru că în primul rând avem un cuvânt de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi articole semnate de profesori de ştiinţele educaţiei, teologi specializaţi pe educaţia religioasă”, a mai spus Pr. Cons. Nicolae Dascălu.

Lumina Educației, arată Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul care deschide suplimentul, propune redescoperirea și reafirmarea reperelor autentice ale educației, împletite armonios cu practica rugăciunii ca izvor de prietenie și de iubire statornică în familie, în școală și în societate: „Considerăm că este un act de normalitate ca studiul religiei să se mențină în școli ca parte integrantă a procesului de învățământ. Educația religioasă are rolul de a-i deschide pe copii și pe tineri către orizontul valorilor veșnice, către realitatea Împărăției lui Dumnezeu. Este important să valorificăm ceea ce este pozitiv, luminos și edificator într-o publicație precum Lumina Educației, care va putea contribui la intensificarea misiunii în lucrarea de cooperare dintre Biserică, Familie și Școală în domeniul educației. […] Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să-i binecuvânteze pe toți cei care se vor implica în activitatea suplimentului Lumina Educației, pentru a izbuti ca această publicație să devină o prezență vie în peisajul mediatic și în preocuparea copiilor și a tinerilor de a găsi o mărturie vie, accesibilă, în care să-și poată exprima liber opinia și în care să găsească răspunsuri la întrebările specifice vârstei lor, dar și posturii de creștin în permanentă formare”.

În următoarele numere, vor putea scrie opinii și mărturii atât preoți și profesori, cât și părinți și copii. Suplimentul „Lumina Educației” va apărea alături de Ziarul Lumina la începutul fiecărei luni.

Comentarii Facebook


Știri recente