A apărut ediția în limba română a cărții „Slujind comuniunii. Regândirea relației dintre primat și sinodalitate”

Volumul „Slujind comuniunii. Regândirea relației dintre primat și sinodalitate” a fost publicat în anul 2018 în limbile germană și engleză. Cartea a fost tradusă ulterior în 12 limbi, dintre care și română.

Ediția în limba română a fost lansată la întâlnirea Grupului comun de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu” în toamna anului trecut, la Cluj. Lucrarea, publicată de Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, este structurată într-o introducere, trei capitole analitice și concluzii.

Autorii cărții sunt mai mulți membri ai grupului. Traducerea textului din limba engleză în limba română a fost realizată de Sorin-Dan Damian. Lucrarea a fost ulterior revizuită de Preotul Profesor Daniel Benga și Preotul Profesor Mihail-Simion Săsăujan, membrii români ortodocși din grupul internațional de dialog teologic.

Introducerea este semnată de Înaltprea­sfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de Episcopul romano-catolic Gerhard Feige de Magdeburg, Germania.

„Nădăjduim ca această lucrare să fie un semn încurajator și o contribuție constructivă la o mai bună înțelegere în cadrul și între Bisericile noastre. Mai ales astăzi, când reconcilierea este extrem de necesară, inima și mintea sunt chemate să lucreze împreună în mod credibil și vindecător în «dialogul iubirii și al adevărului». Pentru aceasta cerem binecuvântarea lui Dumnezeu”, scriu cei doi co-președinți ai Grupului comun de lucru „Sfântul Irineu”.


Grupul de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu” este prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, din partea ortodoxă, și de Episcopul romano-catolic Gerhard Feige de Magdeburg, Germania, din partea catolică. Acesta a fost întemeiat în anul 2004, în Paderborn, Germania, la inițiativa Institutului Ecumenic „Johann-Adam-Möhler”, și a câtorva experți catolici pentru Istoria și Teologia Bisericilor Răsăritene.

Grupul „Sfântul Irineu” este format din 13 teologi ortodocși și 13 teologi catolici, din 16 țări diferite precum Argentina, Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Marea Britanie, Grecia, Italia, Liban, Malta, Olanda, România, Rusia, Serbia, Ucraina și Sta­tele Unite ale Americii.

Membrii grupului „Sfântul Irineu” sunt aleși pe baza competențelor teologice și ecumenice și nu participă la lucrările grupului ca delegați ai Bisericilor. Concluziile discuțiilor purtate au rolul de a sprijini dialogul oficial ortodox-catolic la nivel internațional.


Vezi o recenzie a volumului semnată de Preotul Mihail-Simion Săsăujan în Ziarul Lumina:

„Slujind comuniunii. Regândirea relației dintre primat și sinodalitate”

Foto credit: Ionuț Chifa

Comentarii Facebook


Știri recente