Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat o nouă activitate de prevenire a cancerului de col uterin

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat o nouă activitate în cadrul Campaniei de prevenție și depistare a cancerului de col uterin.

Activitatea a avut loc la finalul săptămânii trecute în comuna prahoveană Balta Doamnei. Femeile din localitate au beneficiat gratuit de testul Babeș Papanicolau.

„Ne bucurăm că am reuşit să venim în sprijinul femeilor din Balta Doamnei. Un lucru foarte important este că acestea au beneficiat, pe lângă testul testul Babeș Papanicolau și de un consult primar al sânului, investigaţii care ajută în depistarea precoce a cancerului”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.

„După cum știm, cancerul de col uterin este un cancer care este pe locul doi ca mortalitate dar care, depistat la timp, poate beneficia de identificarea leziunilor incipiente, care pot fi tratate, neajungându-se astfel la forme grave sau complicate”.

„Este important ca femeile să participe la aceste programe de screening, deoarece numai în acest fel putem depista leziuni precursoare acelui cancer, pe care, odată descoperite, le putem îndepărta, împiedicând apariţia cancerului”, a explicat Dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar ginecologie oncologică.

Activitatea a fost realizată cu ajutorul Parohiei Bâra din Prahova. „Ştim că incidenţa acestei boli este foarte mare, de aceea noi am încercat, cu sprijinul voluntarilor, să prevenim anumite forme mai grave ale bolii și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să susținem efortul femeilor din parohie în lupta cu această boală”, a spus Preotul paroh Dumitru Toma.

Până în prezent, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat 46 de acţiuni în cadrul acestei campanii în județele Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Botoșani. Peste 1.500 femei au beneficiat de testul Babeș Papanicolau.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale


Știri recente