Chipuri ale mărturisitorilor ortodoxiei din temniţele comuniste au fost expuse la Suceava

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava a fost prezentată marţi, 22 martie 2022, o expoziţie cu chipuri ale mărturisitorilor ortodoxiei din temniţele comuniste, semnată de artistul plastic Aida Şuşter Boţan din Botoșani.

Printre chipurile expuse, realizate în creion sau pastel, s-au numărat clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Ițcu, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.

La evenimentul moderat de pr. Constantin-Bogdan Feștilă, promotor al întâlnirii și cadru didactic la seminarul sucevean, au participat, alături de elevi, reprezentanți ai Asociației „Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava, medicul Valeriu Gavrilovici, președinte, medicul Mihaela Mihordea, vicepreședinte, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Județean Suceava, dar și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și alte cadre didactice și membri ai asociației.

În timpul manifestării culturale, a fost prezentat volumul pentru care părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ani de detenție și reeducare la Pitești și nu numai.

„Cele 7 Cuvinte către tineri” conține omilii adresate elevilor Seminarului Teologic Ortodox din București în cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști din anul 1978.

În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă, în România au existat 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă silnică pentru deținuții politici, considerați la acea vreme dușmani ai poporului.

În cadrul acestor spații de nimicire au îndurat torturi și umilințe mai mult de 3 milioane de români, iar peste 800.000 de oameni au trecut la cele veșnice în urma exterminărilor, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor / Irina Ursachi

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente