Se împlinesc 110 ani de la prima liturghie ortodoxă în limba albaneză

Se împlinesc 110 ani de la data de 22 martie 1908 când preotul Teofan (Fan) Noli a oficiat prima sfântă liturghie ortodoxă în limba albaneză în Boston, SUA.

Teofan (Fan) Noli s-a născut în 6 ianuarie 1882 într-o familie ortodoxă din Ibrik Tepe, un sat din apropierea cetății Edirne (Adrianopol), Turcia. În 1906 Fan emigrează în Statele Unite, apropiindu-se de comunitatea albaneză din Boston.

În 1907, Fan Noli este ales primul cleric al comunității ortodoxe albaneze din America. Hirotonia sa întru diacon și respectiv în preot a fost oficiată de Arhiepiscopul rus Platon de New York la începutul anului 1908.

În data de 22 martie 1908, tânărul părinte Noli a oficiat prima sfântă liturghie în limba albaneză la Sala Knights of Honor din Boston, utilizând traduceri personale ale textelor liturgice. În următorii ani a consolidat comunitatea ortodoxă albaneză din Boston.

Începând cu luna august, până la sfârșitul anului 1911 părintele Fan a vizitat diferite comunități albaneze din Europa, slujind sfânta liturghie în limba albaneză la Chișinău, Odesa, București și Sofia.

În 24 martie 1918, părintele Noli a fost desemnat administrator al comunității ortodoxe albaneze din Statele Unite de către Episcopul Alexandru Nemolovsky.

În 17 noiembrie 1918, și-a depus voturile monahale și a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

În anul 1919, a fost ales episcop al Bisericii Ortodoxe Albaneze din America, însă hirotonia sa episcopală nu a avut loc până în noiembrie 1923. Întors în Albania, Arhimandritul Noli a fost hirotonit Episcop de Korca și Mitropolit de Durress, fiind desemnat conducătorul Bisericii Ortodoxe din Albania.

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…