Se împlinesc 110 ani de la prima liturghie ortodoxă în limba albaneză

Se împlinesc 110 ani de la data de 22 martie 1908 când preotul Teofan (Fan) Noli a oficiat prima sfântă liturghie ortodoxă în limba albaneză în Boston, SUA.

Teofan (Fan) Noli s-a născut în 6 ianuarie 1882 într-o familie ortodoxă din Ibrik Tepe, un sat din apropierea cetății Edirne (Adrianopol), Turcia. În 1906 Fan emigrează în Statele Unite, apropiindu-se de comunitatea albaneză din Boston.

În 1907, Fan Noli este ales primul cleric al comunității ortodoxe albaneze din America. Hirotonia sa întru diacon și respectiv în preot a fost oficiată de Arhiepiscopul rus Platon de New York la începutul anului 1908.

În data de 22 martie 1908, tânărul părinte Noli a oficiat prima sfântă liturghie în limba albaneză la Sala Knights of Honor din Boston, utilizând traduceri personale ale textelor liturgice. În următorii ani a consolidat comunitatea ortodoxă albaneză din Boston.

Începând cu luna august, până la sfârșitul anului 1911 părintele Fan a vizitat diferite comunități albaneze din Europa, slujind sfânta liturghie în limba albaneză la Chișinău, Odesa, București și Sofia.

În 24 martie 1918, părintele Noli a fost desemnat administrator al comunității ortodoxe albaneze din Statele Unite de către Episcopul Alexandru Nemolovsky.

În 17 noiembrie 1918, și-a depus voturile monahale și a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

În anul 1919, a fost ales episcop al Bisericii Ortodoxe Albaneze din America, însă hirotonia sa episcopală nu a avut loc până în noiembrie 1923. Întors în Albania, Arhimandritul Noli a fost hirotonit Episcop de Korca și Mitropolit de Durress, fiind desemnat conducătorul Bisericii Ortodoxe din Albania.

Comentarii Facebook


Știri recente