95 de ani de la unirea Basarabiei cu România

Zilele acestea, în toată țara au avut loc mai multe evenimente dedicate împlinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La Sibiu, în Aula Facultății de Teologie s-au ținut mai multe prelegeri, la care au participat oameni de cultură și studenți.

„Se împlinesc 95 de ani de când Sfatul țării din Chișinău cu 86 de voturi pentru și 36 împotrivă și 3 abțineri a hotărât unirea Basarabiei cu România. Era un act de mare curaj atunci. A fost primul din cele trei acte care s-au realizat în anul respectiv, și anume, unirea Basarabiei mai întâi și Unirea Bucovinei la 28 noiembrie 1918 realizată la Cernăuți și în sfârșit Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie care a consfințit practic realizarea statului național român unitar sau desăvârșirea unității noastre de stat”, a explicat pentru TRINITAS TV Pr. Acad. Mircea Păcurariu.

În cadrul acestor evenimente a fost prezentat volumul „Basarabia – Aspecte din istoria bisericii și a neamului romanesc”, semnat de parintele academician Mircea Păcurariu. Lucrarea a apărut recent la Editura Basilica a Patriarhiei Romane.

Festivitățile dedicate aniversării unirii Basarabiei cu România s-au încheiat cu expunerea Conf. Dr. Paul Brusanowski, care a abordat tematica legată de evenimentele ce au urmat imediat după Marea Unire, atât pe plan național, cât și bisericesc.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente