90 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea

În anul 2013, „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” în Patriarhia Română, învățământul teologic ortodox de grad universitar din Oradea se află la fericit ceas aniversar, deoarece se împlinesc 90 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea, în 1923.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la acest moment aniversar unic pentru Eparhia Oradiei și învățământul teologic ortodox academic orădean, în perioada 16-20 octombrie 2013 se vor desfășura o serie de manifestări cu caracter teologico-științific, cultural-educațional și liturgic, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei.

Astfel, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, continuatoarea vechii Academii Teologice din Oradea, organizează, în perioada 16-18 octombrie 2013, Simpozionul național cu tema „90 de ani de la înființarea învățământului academic teologic ortodox în Oradea (1923-2013)”. Simpozionul se va bucura de prezența unor renumiți părinți profesori, teologi și doctoranzi, de la cele mai importante facultăți de teologie ortodoxă din țara noastră.

Deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului a avut loc miercuri, 16 octombrie 2013, în aula Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a conducerii Universității din Oradea, a oficialităților locale și județene, a cadrelor didactice care au activat în cadrul acestei facultăți, precum și a actualilor profesori și studenți. Cu acest prilej se va da citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat participanților la manifestările dedicate aniversării a 90 de ani de învățământ teologic academic orădean.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, de la ora 11, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ce funcționează în clădirea vechii Academii Teologice orădene, va avea loc un program cultural-educativ al elevilor de la toate ciclurile de școlarizare a școlii, respectiv preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Programul festiv va continua sâmbătă seara, de la ora 19:00, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, din Oradea, unde va avea loc primirea Ierarhilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, prilej cu care se va oficia o slujbă de Te Deum.

Duminică, 20 octombrie 2013, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente