9 Martie este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, în România

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 este marcată la nivel național de Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici, 9 martie.

Ziua a fost stabilită oficiat de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011.

În această zi, în toate eparhiile românești sunt oficiate slujbe de pomenire pentru cei care au suferit în timpul regimului comunist pentru apărarea credinței și a demnității poporului român.

Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, oameni de cultură și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost arestați aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră și deportați înafara granițelor țării.

„Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos prin suferință au exprimat rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii, alături de rezistența ei liturgică prin propovăduirea credinței și săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor. A fost o luptă cu ateismul militant și agresiv dusă dincolo de unele discursuri convenționale și compromisuri oficiale de coexistență pașnică”, se precizează în Actul Solemn Comemorativ al Sfântului Sinod, transmis în octombrie 2017.

De asemenea, Patriarhia Română pregătește, pentru aniversarea a 100 de ani de la înființare, canonizarea mai multor sfinți români, mărturisitori în închisorile comuniste și duhovnici renumiți.

Foto credit: Doxologia.ro / Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente