La 4 februarie 1925, Sfantul Sinod a hotarat infiintarea Patriarhiei Ortodoxe Romane, iar mitropolitul primat Miron Cristea devine ‘arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane’. Legea pentru infiintarea Patriarhiei a fost promulgata la data de 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc intronizarea primului patriarh, Miron Cristea. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Inca din 1919 s-au facut o serie de propuneri in vederea crearii Patriarhiei Romane venite pentru prima data din partea Congresului Asociatiei Clerului ‘Andrei Saguna’ din Transilvania, prezidat de pr. prof. Gheorghe Ciuhandu de la Arad si, in acelasi an, s-a facut o propunere similara si in cadrul Congresului preotimii ortodoxe romane din Basarabia, la Chisinau. Pe parcursul anilor, in 1925, o serie de oameni ai Bisericii si oameni laici de cultura au facut propuneri in acest sens, in presa vremii sau in alte imprejurari. Propunerea de pe 4 februarie 1925 era o incununare a acestor propuneri venite din partea unor foruri laice si bisericesti si din partea unor personalitati ale vietii bisericesti. Propunerea a fost acceptata in unanimitate si a luat cuvantul, in cadrul aceleasi sedinte a Sf. Sinod, si ministrul Cultelor de atunci, acad. Alexandru Lapedatu, care a sprijinit Biserica in repetate randuri. In cadrul aceleasi sedinte, episcopul Vartolomeu Stanescu al Ramnicului-noul Severin a citit actul de infiintare a Patriarhiei Ortodoxe Romane in care se aratau motivele care au dus la aceasta hotarare, spunandu-se intre altele ca ‘poporul roman isi infiinteaza prin propria lui suveranitate, politica si bisericeasca, Patriarhia pentru Biserica Ortodoxa Romana’, recunoscandu-i mitropolitului de Bucuresti titlul de Patriarh al Romaniei in locul celui purtat pana atunci de mitropolit primat. Propunerea de infiintare a Patriarhiei a fost pusa apoi in discutia Senatului, la 12 februarie 1925, si apoi in Camera Deputatilor, la 17 februarie. In Senat, propunerea a fost acceptata cu 89 de voturi, iar in Camera Deputatilor cu 156 de voturi. Promulgarea legii, cu 5 articole, s-a facut la 23 februarie, fiind publicata apoi in Monitorul Oficial sub titlul ‘Lege pentru ridicarea Scaunului arhiepiscopal si mitropolitan al Ungrovlahiei ca primat al Romaniei la rangul de Scaun patriarhal’. Pe baza acestor hotarari, mitropolitul primat de atunci, Miron Cristea, devenea primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. La scurt timp, patriarhul ecumenic Vasile al III-lea, potrivit vechiului obicei, a dat obisnuitul tomos pentru recunoasterea Patriarhiei Ortodoxe Romane, cu data de 30 iulie 1925. Ceremonia investirii si inscaunarii primului patriarh a avut loc in cadrul unor mari festivitati, la data de 1 noiembrie 1925. In felul acesta, Biserica noastra devenea de drept Patriarhie, recunoscuta de toate Bisericile Ortodoxe surori’.
Palatul Principilor din Alba Iulia, aproape de încheierea restaurării. Imagini cu stadiul lucrărilor
La Palatul Principilor din Alba Iulia au avut loc lucrări de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal, care sunt aproape de încheiere. „Palatul Principia va deservi drept muzeu, urmând ca treptat să…
Suceava: Ocolul Silvic Bisericesc și elevii unei școli gimnaziale au plantat copaci în luna pădurii
Sectorul Agro-Silvic Bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava a desfășurat joi o acțiune de împădurire în cadrul evenimentului „Luna pădurii” ce se desfășoară anual în intervalul 15 martie -15 aprilie.…
La Ziua orașului Roman a fost amintită implicarea ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu în viața urbei
Arhiepiscopul Ioachim a transmis un mesaj la simpozionul care a marcat joi Ziua orașului Roman”, la 631 ani de la prima atestare documentară. Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a subliniat că această aniversare este „prilej de…
Peste 100 de familii din Argeș au primit pachete cu alimente din partea Eparhiei
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului desfășoară campania socială „Bucuria de a dărui” prin care vine în ajutorul familiilor cu o situație materială dificilă. În cadrul unei acțiuni care a avut loc joi au fost ajutate 100…
Schimonahia Emanuela Rusu de la Mănăstirea Văratec, în vârstă de 101 ani, a trecut la Domnul
Schimonahia Emanuela Rusu de la Mănăstirea Varatic, în vârstă de 101 ani, a trecut la Domnul în noaptea dintre 29-30 martie 2023, după slujba Deniei Canonului celui Mare, informează Doxologia. Maica Emanuela Rusu era originară…