La 4 februarie 1925, Sfantul Sinod a hotarat infiintarea Patriarhiei Ortodoxe Romane, iar mitropolitul primat Miron Cristea devine ‘arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane’. Legea pentru infiintarea Patriarhiei a fost promulgata la data de 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc intronizarea primului patriarh, Miron Cristea. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Inca din 1919 s-au facut o serie de propuneri in vederea crearii Patriarhiei Romane venite pentru prima data din partea Congresului Asociatiei Clerului ‘Andrei Saguna’ din Transilvania, prezidat de pr. prof. Gheorghe Ciuhandu de la Arad si, in acelasi an, s-a facut o propunere similara si in cadrul Congresului preotimii ortodoxe romane din Basarabia, la Chisinau. Pe parcursul anilor, in 1925, o serie de oameni ai Bisericii si oameni laici de cultura au facut propuneri in acest sens, in presa vremii sau in alte imprejurari. Propunerea de pe 4 februarie 1925 era o incununare a acestor propuneri venite din partea unor foruri laice si bisericesti si din partea unor personalitati ale vietii bisericesti. Propunerea a fost acceptata in unanimitate si a luat cuvantul, in cadrul aceleasi sedinte a Sf. Sinod, si ministrul Cultelor de atunci, acad. Alexandru Lapedatu, care a sprijinit Biserica in repetate randuri. In cadrul aceleasi sedinte, episcopul Vartolomeu Stanescu al Ramnicului-noul Severin a citit actul de infiintare a Patriarhiei Ortodoxe Romane in care se aratau motivele care au dus la aceasta hotarare, spunandu-se intre altele ca ‘poporul roman isi infiinteaza prin propria lui suveranitate, politica si bisericeasca, Patriarhia pentru Biserica Ortodoxa Romana’, recunoscandu-i mitropolitului de Bucuresti titlul de Patriarh al Romaniei in locul celui purtat pana atunci de mitropolit primat. Propunerea de infiintare a Patriarhiei a fost pusa apoi in discutia Senatului, la 12 februarie 1925, si apoi in Camera Deputatilor, la 17 februarie. In Senat, propunerea a fost acceptata cu 89 de voturi, iar in Camera Deputatilor cu 156 de voturi. Promulgarea legii, cu 5 articole, s-a facut la 23 februarie, fiind publicata apoi in Monitorul Oficial sub titlul ‘Lege pentru ridicarea Scaunului arhiepiscopal si mitropolitan al Ungrovlahiei ca primat al Romaniei la rangul de Scaun patriarhal’. Pe baza acestor hotarari, mitropolitul primat de atunci, Miron Cristea, devenea primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. La scurt timp, patriarhul ecumenic Vasile al III-lea, potrivit vechiului obicei, a dat obisnuitul tomos pentru recunoasterea Patriarhiei Ortodoxe Romane, cu data de 30 iulie 1925. Ceremonia investirii si inscaunarii primului patriarh a avut loc in cadrul unor mari festivitati, la data de 1 noiembrie 1925. In felul acesta, Biserica noastra devenea de drept Patriarhie, recunoscuta de toate Bisericile Ortodoxe surori’.
Unirea cu Basarabia nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățire: Pastorația românilor din jurul granițelor
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală…
Ierarhii români, mesajele de încurajare transmise în pandemie
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, i-a încurajat și susținut permanent pe credincioși să treacă mai ușor prin pandemia care ne-a schimbat viețile. Vă facem cunoscute o parte dintre aceste mesaje de sprijin: Mitropolitul Teofan…
Fundația Filantropia Timișoara: Sprijin în pandemie pentru pacienții cu scleroză multiplă
Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie și la îmbunătățirea politicilor publice…
Felicitat de Ministrul Apărării: Toma Duminică, veteran de război, a împlinit 100 de ani
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 ani. Reprezentanți ai Centrului Militar Județean Argeș și ai asociațiilor veteranilor de război locale l-au vizitat pe…
Anul pandemiei: 26 de cuvinte de speranță ale Patriarhului Daniel
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care tema și frica de moarte au paralizat lumea…