8 martie este Ziua internațională a femeii

Ziua internațională a femeii este celebrată anual în data de 8 martie. Sărbătoarea datează de la începutul secolului 20 și provine din America de Nord și Europa.

Prima zi națională a femeii a fost serbată în data de 28 februarie 1909 în Statele Unite ale Americii, în amintirea protestului din 1908 a femeilor din industria textilă împotriva condițiilor de muncă.

În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Prima zi internațională a femeii

Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 martie 1911, în Austria, Elveția, Danemarca și Germania. Cu această ocazie, în cadrul manifestărilor organizate, au fost cerute anumite drepturi pentru femei, precum dreptul la un loc de muncă stabil, dreptul la formare profesională, dreptul la vot, dreptul de a ocupa o funcție publică și eliminarea discriminării la locul de muncă.

Mai bine de 6 decenii mai târziu, cu ocazia declarării anului 1975 drept Anul internațional al femeii, Organizația Națiunilor Unite a celebrat pentru prima dată Ziua internațională a femeii în data de 8 martie.

Pentru a stabili o direcție clară în ceea ce privește drepturile femeilor, în cadrul conferinței mondiale ONU de la Beijing din 1995 a fost semnată de 189 de state o declarație ca punct de plecare pentru ca fiecărei femei să i se permită atingerea potențialului maxim de care dispune.

În România, Ziua internațională a femeii a fost stabilită prin legea Legea nr. 22/2016.

Sărbătoarea femeii creștine

Pe lângă Ziua internațională a femeii serbată pe 8 martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica femeilor creștine (Hot. Nr. 4014/22 iulie 2020). Această inițiativă de prețuire a credinței și a curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.

Foto credit: Foto credit: Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente