În vecinătatea Schitului Vovidenia din județul Neamț se află Casa memorială Visarion Puiu, actualul Muzeu „Mihail Sadoveanu”. Această construcție nu are o vechime foarte mare, însă valoarea sa este dată de pleiada de personalități care au fost găzduite aici.
Mitropolitul Visarion Puiu spunea că oriunde a călătorit în lumea aceasta gândul îi era la Mănăstirea Neamț și că nici o mănăstire sau schit nu a reușit să-i răpească acest gând. Visul pe care l-a purtat episcopul și mai apoi mitropolitul Visarion Puiu s-a îndeplinit abia în 1936, când mitropolitul Nicodim Munteanul și soborul Mănăstirii Neamț au dat curs cererii înaintate de către mitropolitul de Cernăuți, Visarion Puiu, pentru a construi o casă în vecinătatea Mănăstirii Neamț, la aproape 300 de metri. Destinația acestei case era aceea de a fi un loc de odihnă pentru mitropolit, dar și pentru găzduirea înalților ierarhi bisericești, care întâmplător ar trece pe acolo, pentru vizitarea acestor frumoase locuri pline de încărcătură duhovnicească.
Construcția acestei case s-a efectuat în anii 1937 – 1938, astfel la data de 14 iulie 1938, mitropolitul Visarion Puiu rostea un impresionant cuvânt de inaugurare. Textul a fost descoperit în Arhiva Mănăstirii Neamț, în dosarul Schitului Vovidenia din anul 1938, de ierodiaconul Efrem Docan, bibliotecarul Mănăstirii Neamț. Îl redăm alăturat pentru frumusețea limbii și descoperirea în aceste rânduri a unei frânturi din sufletul ierarhului Visarion Puiu.
Bucuria acestei realizări a mitropolitului Visarion a fost însă de scurtă durată, căci, instaurându-se regimul comunist și fiind condamnat, a fost nevoit să stea departe de locul cel mult dorit de el pentru odihnă.
„Această casă, așa cum se menționase și în cuvântul de inaugurare, a fost adăpost pentru vlădicii sărmani, în anul 1949 cinci episcopi aveau să fie trimiși în recluziune monastică la Mănăstirea Neamț. Astfel, aici au locuit Partenie Ciopron, Emilian Antal, Atanasie Dincă, Pavel Șerpe și Eugeniu Laiu. După 1951 casa a fost dată în folosință lui Mihail Sadoveanu, care își petrecea o mare parte din timp la Mănăstirea Neamț. După trecerea la cele veșnice a lui Mihail Sadoveanu, s-a înființat aici muzeul în semn de omagiu adus marelui scriitor, muzeu inaugurat la 1 iunie a anului 1966. Începând de la această dată, casa și tot patrimoniul ei au intrat în custodia statului. În anul 1997, după mai multe strădanii și procese cu autoritățile, aceasta a revenit Mănăstirii Neamț, în această perioadă stareț al Mănăstiri Neamț era arhim. Irineu Cheorbeja”, a spus ierodiacon Efrem Docan, bibliotecarul Mănăstirii Neamț.
Astăzi, de printre brazii deși de la Schitul Vovidenia se ivește Casa memorială Visarion Puiu și Muzeul Mihail Sadoveanu, care așteaptă să i se treacă pragul pentru a destăinui din comoara sa istorică fragmente din cele ce s-au petrecut pe aceste meleaguri de poveste.
(Articol publicat în Ziarul Lumina din 10 iulie 2013)