5 sfaturi practice pentru fotografierea satului românesc

Vrei să imortalizezi peisaje de basm, obiceiuri parcă desprinse din veşnicie şi oameni frumoşi? Nimic mai simplu. Trebuie să te îndrepţi spre satele româneşti, deoarece multe dintre ele încă păstrează farmecul de odinioară şi îţi vor oferi o paletă diversă de cadre, dar şi experienţe unice.

În acest sens, ţi-am pregătit câteva sfaturi de care poţi ţine cont în aventura ta foto:

1. Trezește-te de dimineață

Cea mai frumoasă lumină este cea a răsăritului. Niciun alt tip de lumină, nici cea a apusului, nu egalează calitatea luminii de răsărit, când atmosfera este mai curată. Dacă te afli într-un sat de deal sau de munte, găsește din timp un punct de stație potrivit în funcție de poziția soarelui, de unde poți surprinde începutul unei noi zile. În acelaşi timp nu uita să te bucuri de natura care te înconjoară pentru că şi sufletul are nevoie să imortalizeze liniştea şi frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu.

Moment de liniște la răsărit surprins pe un deal din Bucovina

Pro tip: Cea mai bună lumină este la răsărit și la apus, deoarece atunci soarele se află aproape de orizont și creează umbre mai lungi, mai estompate, mai plăcute decât cele directe de la mijlocul zilei.

Fotografie realizată dimineața, la răsărit versus fotografie realizată la amiază, în care se observă umbrele accentuate

2. Află când sunt sărbători

Cu ocazia unor sărbători, în unele sate au loc ritualuri speciale, specifice fiecărei zone. De exemplu, la finalul lunii octombrie, în mai multe sate din Maramureș are loc sărbătoarea „Luminației”, când oamenii vin să aprindă lumânări la morminte, iar cimitirele se transformă în oaze de lumină.

Dacă participi la o astfel de sărbătoare ca fotograf, poţi trăi evenimentul şi în calitate de creştin. Lasă pentru o clipă aparatul deoparte şi roagă-te pentru cei dragi care au trecut în veşnicie.

Pro tip: Cel mai fotogenic moment la sărbătoarea Luminației este cel de la ora albastră, imediat după apusul soarelui, când se creează un contrast frumos între galben și albastru.

Femeie aprinde lumânări în cimitirul Bisericii de lemn Sf. Parascheva, din satul Poienile Izei, județul Maramureș. Foto credit: Sorin Onișor

3. Părăsește drumurile principale

Dincolo de drumurile principale, asfaltate, poți găsi multe povești interesante. În plus, din punct de vedere estetic și tehnic, drumurile cu asfalt nu sunt foarte fotogenice și pot cauza supraexpunerea fotografiei, pe când potecile, drumurile forestiere, drumurile de pământ sunt mult mai autentice.

Drum de pământ în satul Ilovița din județul Mehedinți

4. Întreabă localnicii

Oamenii de la sat sunt foarte deschiși și îi poți întreba dacă există persoane cu ocupații inedite sau tradiționale precum: fierari, olari sau femei care țes la război. De exemplu, în satul Humor din Bucovina există un atelier vechi de reparat biciclete, unul dintre puținele rămase în zonă. Astfel de informații nu le poți afla decât din interacțiunea cu oamenii.

Potcovirea boilor este un obicei pe cale de dispariție în satul românesc. Această fotografie a fost expusă recent în cadrul expoziției „Chipul satului românesc”. Foto credit: Cezar Gabriel Popescu

De asemenea, comunicarea cu oamenii îți dă șansa să realizezi portrete mai autentice, să le afli povestea și chiar să creezi o legătură de prietenie cu ei.

Femeie din satul Letea, Delta Dunării, împarte cu fotografi ridichile culese din grădina proprie. Foto credit: Sorin Onișor

5. Respectă Duminica

Dacă mergi la fotografiat duminica în satele din România, nu vei găsi prea multe subiecte, deoarece dimineața oamenii merg la slujbă, iar apoi se odihnesc. Prin urmare, respectă și tu ziua închinată Domnului. De luni, oamenii ies din nou la muncă, așa că vei avea suficiente ocazii pentru a-i fotografia.

Pauză de odihnă la un atelier de fotografie din Delta Dunării

Citește și: Patriarhul Daniel: Nu trebuie să privim nostalgic şi mioritic, ci să ne mobilizăm în favoarea satului românesc

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente