40 tone de vegetație îndepărtate din Someșul Mic

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa a anunțat, printr-un comunicat de presă, îndepărtarea a 40 de tone de vegetație acvatică din râul Someşul Mic şi din lacurile din Gheorgheni, municipiul Cluj-Napoca.

Acțiunea de ecologizare este realizată cu ajutorul unui utilaj amfibiu.

„Până la momentul actual, au fost colectate aproximativ 40 de tone de vegetaţie acvatică, în amonte de Podul Garibaldi şi din lacul 1 situat în cartierul Gheorgheni. Primăria municipiului Cluj-Napoca, în calitate de administrator al lacului din cartierul Gheorgheni, ne-a solicitat sprijinul pentru îndepărtarea vegetaţiei acvatice, în scopul reducerii gradului de eutrofizare (fenomen constând în înmulţirea excesivă a algelor)”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, intervenţiile vor continua şi în perioada următoare, în funcţie de condiţiile hidrometeorologice.

„Debitul optim pentru a fi posibilă intervenţia utilajului amfibiu pe râul Someşul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă. Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someşul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald”, se mai arată în comunicat.

Râul Someș este o adevărată emblemă a orașului, fiind împărțit în două cursuri de apă: Someșul Mic și Someșul Mare.

Primul este format prin confluența Someșului Cald și a Someșului Rece și izvorăște din Munții Apuseni. Cel de-al doilea curs izvorăște din Munții Rodnei.

Foto credit: JE Filmări aeriene

Comentarii Facebook


Știri recente