4 biserici din Cipru aflate în patrimoniul UNESCO ce merită vizitate

Insula Cipru are o bogată moştenire culturală şi religioasă. Mai multe biserici se află pe lista patrimoniului oficial UNESCO, acestea fiind situate în munții Troodos, construite și pictate între secolele XI-XVI.

În insulă se află cea mai mare concentraţie de biserici din fostul Imperiu Bizantin.

Ele sunt bine conservate şi păstrează atât arhitectura tipic rurală, cât și frescele care redau scene biblice din Vechiul și Noul Testament.

Panagia tou Araka (Maicii Domnului din Araka) este o biserică mică şi uimitoare în acelaşi timp, datorită acoperişului ei abrupt ce depăşeşte structura principală pe trei laturi.

De asemenea, ceva unic printre bisericile din Troodos, cupola este acoperită de un acoperiş de lemn separat.

Lăcaşul de cult deţine în interior fresce excepţionale din perioada bizantină.

Agios Nikolaos tis Stegis (Sfântul Nicolae sub acoperiş) este singura catedrală a unei mănăstiri bizantine din secolul XI care a supravieţuit pe insulă.

Mănăstirea şi-a încetat activitatea pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar se află în atenţia vizitatorilor ca loc de pelerinaj.

Spaţiul interior este decorat cu fresce care acoperă o perioadă de timp de aproximativ 600 de ani, cea mai veche parte a picturii murale datând din secolul al XI- lea.

Agios Ioannis Lampadistis (Sfântul Ioan Lampadistis) reprezintă un aşezământ monahal compus din trei biserici mici ridicate în secolul al XI-lea. Complexul mănăstiresc a fost construit în memoria unui tânăr călugăr înmormântat acolo, pe nume Ioan Lampadistis.

Potrivit legendei locale, un om care suferea de epilepsie a atins mormântul călugărului şi a fost vindecat în mod miraculos, ştirea aceasta făcând înconjurul ţării.

În interiorul mănăstirii se regăsesc fresce şi icoane bine conservate, colorate şi de o frumuseţe aparte.

Panagia tis Asinou (Maica Domnului din Asinou) se află la trei kilometri sud de satul Nikitari, la baza Munților Troodos, această biserică fiind considerată ca aparţinând Mănăstirii Forbion. Deși nu există urme ale mănăstirii, se cunoaşte că aceasta a fost construită în 1099 și părăsită la sfârșitul secolului al XVIII- lea.

Unele dintre picturile lăcaşului de cult datează din jurul anului 1100.

Pentru mai multe informaţii despre obiectivele religioase şi culturale, vizitează site-ul Ministerului Adjunct al Turismului din Cipru.

Poti vizita Ciprul prin intermediul Agenţiei de pelerinaje Basilica Travel. Pentru oferta şi programul pelerinajului accesează aici.

Foto credit: My Cyprus Insider

Comentarii Facebook


Știri recente