372 ani sub ocrotirea sfintei Cuvioase Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Parascheva. Cunoscută în popor și sub numele de „Sfânta Vineri”, Cuvioasa a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Cinstitele sale odoare au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind așezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Moaștele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei.

„Vasile Lupu și-a asumat rolul de protector al locurilor sfinte pe tot parcursul domniei sale. În urma acestui demers al lui de a ajuta Patriarhia Ecumenică avea să primească moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în mod foarte oficial. Există o știre de natură legendară că ele au fost date noaptea peste ziduri, în mod oarecum foarte secret pentru a fi duse în Moldova. Nu, se pare că au fost duse foarte oficial în Moldova. Exista o regulă la vremea respectivă, și anume în Imperiul Otoman, un trup al unui decedat nu putea fi dus la o distanță care depășea 3 zile, doar sultanul putea fi plimbat, dacă se întâmpla să moară, prin Imperiu și expus vederii publice, altminteri nu putea nicio persoană să beneficieze de un astfel de drept. De aceea a fost nevoie ca Patriarhia Ecumenică să încaseze de la Vasile Lupu această sumă teribilă de 468 de mii de asprii, repet o sumă colosală, fabuloasă pentru vremea respectivă, bani cu care să plătească mai departe sultanului pentru a beneficia de această întrerupere a legii pentru vremea respectivă ca ele să fie aduse de la Istanbul cu alai mare în Moldova”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Conf. Dr. Ionuț Moldoveanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea unor sfinți români, precum si generalizarea cultului unora ale căror moaște se găsesc în țara noastră, la începutul anului 1950. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva după generalizarea cultului a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iași, la 14 octombrie 1955.

În decurs de aproape 372 de ani, de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcășești și în Capitală și, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localitățile județului Iași, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

Comentarii Facebook


Știri recente