Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează primul schimb de tineri cu organizații partenere din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret Cigarette? No, thx!, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, cu binecuvântarea și susținerea efectivă a IPS Ciprian, continuă astfel strategia de dezvoltare a ofertei educaționale complementare Școlii și Familiei, oferită de Biserica locală, propunând implicarea într-un proiect de informare și responsabilizare în prevenirea fumatului și a altor vicii, pentru cinci tineri elevi și studenți de elită din Eparhie.
Este vorba despre dra Claudia Colniceanu, premiantă a Liceului de Arte Margareta Sterian și unul dintre cei mai talentați interpreți de muzică populară ai județului Buzău, dl Cătălin Petrea, din municipiul Focșani, dublu licențiat în Teologie și în Istorie, în cadrul Universității din București, dra Ioana-Violeta Dragu, tânără credincioasă din Parohia Cuvioasa Parascheva din Buzău și studentă la Medicină, dl Adrian-Teodor Oancea, licențiat în Teologie, lider de tineret experimentat, de la Parohia Goidești, județul Buzău, dra Ioana Bordea, studentă la Facultatea de Psihologie și voluntar al Centrului de zi Dănuț, de la Parohia Broșteni I – Pitulușa, județul Vrancea, coordonați de Pr. Prof. Cristian Dima, consilier eparhial și lucrător de tineret calificat, inițiator al proiectului.
Aceștia participă gratuit, timp de o săptămână, la atelierele și activitățile comune ale organizațiilor participante, găzduite de grupul informal Greek Odysseuses, în Tesalonic, împreună cu alți 35 de tineri din țările amintite.
Rezultatele cercetărilor și ale lucrărilor comune vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special care se va desfășura la Centrul de diseminare a cercetării din cadrul Universității Aristotel din Tesalonic, joi, 20 iulie 2017.
Tot în această perioadă, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a multiplicat proiectul taberelor pentru tineret Tradiție și noutate, inițiat anul trecut de Patriarhia Română, invitând 30 de tineri din județele Buzău și Vrancea, într-o tabără gratuită la Centrul Social-Misionar Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.
Timp de o săptămână, 10-16 iulie 2017, tinerii au fost antrenați în diferite activități privind comunicarea, implicarea tinerilor în Biserică, rolul educației religioase în formarea liderilor de mâine, au participat la slujbele din biserică, au mers în excursii și drumeții, întorcându-se în parohiile din care provin și dând mărturie despre roadele educației sănătoase, bazate pe valori creștine și învățare participativă.
Workshop-urile au fost animate de cinci lideri de tineret, formați anul trecut în primul program de tabere Tradiție și noutate: Bahnea Daniel și Oancea Teodor, studenți la Facultatea de Teologie din București, Andreea Anghel, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, Maria Moroianu, studentă la Facultatea de Drept, și Ioana Radu, studentă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din București, coordonați de Dna Raluca Trocaru, inspector de specialitate.
Alături de cei șase formatori, invitatul special, ca formator, al acestui proiect a fost Dr. Viorel Coman, cercetător postdoctoral la Universitatea din Leuven, Belgia, fost șef de promoție la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și unul dintre cei mai promițători teologi tineri ai Bisericii Ortodoxe Române.
Prin acest program, ne propunem să încurajăm mobilitățile pentru tineret, în primul rând, din județele Buzău și Vrancea, mobilități în sens spațial – călătorii, pelerinaje, vizite culturale, tabere, participări la schimburi de tineri în proiecte europene și la evenimente cultural-educaționale – dar și în sens spiritual – ieșirea din spațiul de confort și angajarea într-un proces dinamic de cunoaștere de sine, de semeni și de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viață, construirea sau reînnoirea de relații și descoperirea bucuriei de a trăi în Biserica lui Hristos, ne-a transmis Pr. Prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial.
Mobilitățile au loc în cadrul Programului eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, inițiat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.