34 de ani de la mutarea la cele veșnice a unuia din fondatorii Rugului Aprins: Arhim. Benedict Ghiuș

Miercuri se împlinesc 34 de ani de la mutarea la cele veșnice a părintelui mărturisitor Benedict Ghiuș, unul dintre fondatorii mișcării Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim.

Părintele Benedict Ghiuș s-a născut la 21 octombrie 1904 în satul Domnești, comuna Pufești, județul Vrancea și a primit la botez numele de Vasile.

A studiat la Seminarul Teologic din Galați și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1926-1927), apoi a obținut o bursă la Facultatea de Teologie din Strasbourg (1927-1932). În 1934, după întoarcerea în România, s-a călugărit la mănăstirea basarabeană Noul Neamț.

În 1939, după anexarea Basarabiei de Uniunea Sovietică, s-a refugiat în țară, unde a devenit slujitor la Catedrala Patriarhală din București. Tot în această perioadă a fost hirotesit arhimandrit.

Benedict Ghiuș a fost apoi duhovnic la Academia Teologică din Arad (1944) și asistent universitar la Catedra de Ascetică și Mistică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București sub îndrumarea profesorului Dumitru Stăniloae.

În perioada 1944-1945, a înființat gruparea Rugul Aprins împreună cu Pr. Alexandru Teodorescu și prof. Alexandru Mironescu. Mitropolitul Bartolomeu Anania spunea că „părintele Daniil Sandu Tudor […] a fost organizatorul, a fost creierul acestei organizații, iar părintele Ghiuș a fost duhul ei. Mai mult decât sufletul, a fost duhul”.

A obținut titlul de doctor în teologie în 1946 cu teza Doctrina răscumpărării în imnografia Bisericii.

Prigoana comunistă

În 1949, a fost numit de patriarhul Justinian Marina în funcția de vicar patriarhal și de stareț al Mănăstirii Antim, dar Ministerul Cultelor a refuzat să-l recunoască și a fost nevoit să demisioneze din Sf. Sinod.

Din păcate, momentul nu era prielnic pentru grupări spirituale după instalarea comunismului în România. Arhim. Benedict Ghiuș și ceilalți membri ai Rugului Aprins au fost arestați în noaptea de 13 spre 14 iunie 1958.

Timp de șase ani, a trecut prin penitenciarele de la Jilava și Aiud și prin colonia de muncă forțată Ostrov-Salcia, fiind internat cu suferințe grave pe tot parcursul detenției. A fost eliberat prin decretul din 1964 și a fost reîncadrat ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București. În 1974, s-a retras la Mănăstirea Cernica.

„A fost duhovnicul intelec­tualității Bucu­reș­tiului. Nu mărturi­sea lume simplă, pentru că, după părerea mea, nici n-ar fi putut să înțe­leagă lumea ce spunea el. Era foarte adânc și rafinat”, povestea Pr. Roman Braga.

„Profesori univer­sitari, ca Alexandru Codin Mironescu, Paul Sterian, doctorul și poetul Va­sile Voiculescu, toți se mărturiseau la părintele Bene­dict Ghiuș. Era un mo­del. Era sufi­cient să te uiți la el. Mie mi-era de ajuns să-l văd. Duhovnicia ieșea din el într-un mod natural.”

Arhim. Benedict Ghiuș este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente