310 ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Teodosie al Țării Românești. În timpul păstoririi sale a fost tipărită în 1688 Biblia de la București

Mitropolitul Teodosie al Țării Românești, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit sâmbătă 310 ani, a fost apreciat pentru activitatea și misiunea sa, drept pentru care Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu l-au ales sfetnic și duhovnic. În cei 40 de ani de conducere a Bisericii Ungro-Vlahiei a tipărit numeroase volume, printre acestea Biblia de la București din 1688, prima traducere integrală a Sfintei Scripturi în limba română

Mitropolitul Teodosie s-a născut în jurul anului 1620 într-o familie de țărani din județul Argeș. Din tinerețe s-a călugărit la mănăstirea Cozia, apoi a ajuns egumen la Mănăstirea Curtea de Argeș, pe care o povățuiește timp de zece ani. În anul 1668, arhimandritul Teodosie este ales mitropolit și părinte duhovnicesc al Țării Românești, în locul mitropolitului Ștefan.

Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, a păstorit Biserica Ungro-Vlahiei timp de aproape 40 de ani, străduindu-se întru toate să mărturisească dreapta credință, să tămăduiască neputințele poporului, să zidească noi lăcașuri de rugăciune, să tipărească cărți bisericești în limba română și să mângâie pe săraci și pe orfani.

Pentru toate acestea era iubit, atât de domnii Țării Românești, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, al căror sfetnic și duhovnic era, cât și de tot poporul ortodox.

Din cărțile tipărite cu binecuvântarea mitropolitului Teodosie, cea mai importantă este Biblia de la București, din anul 1688. De asemenea, a mai tipărit un Liturghier slavo-român (1680), Evanghelia (1682) și Apostolul (1683), ambele în limba românească, spre mângâierea poporului binecredincios.

Ajungând la vârsta de aproape 90 de ani, evlaviosul mitropolit Teodosie a recomandat ca episcopul Antim al Râmnicului să-i fie urmaș în scaun.

A trecut la cele veșnice în 27 ianuarie 1708 și a fost înmormântat lângă altarul Catedralei mitropolitane din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…