31 octombrie: Ziua internațională a Mării Negre

Ziua internațională a Mării Negre este marcată anual în data de 31 octombrie. Instituită în 1996, inițiativa a luat naștere odată cu semnarea Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, care vizează combaterea poluării și a pescuitului excesiv.

Planul a fost semnat de către Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, state cu acces direct la Marea Neagra.

Marea Neagră joacă un rol important atât pentru echilibrul ecologic din regiune, cât și pentru calitatea vieții oamenilor. Are apă salmastră (cu o salinitate scăzută), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicvă.

Marea Neagră se distinge printr-o structură unică a apei, împărțită în două straturi distincte: un strat superior, bogat în oxigen, și un strat inferior aproape complet lipsit de oxigen. De asemenea, găzduiește o diversitate de specii de viețuitoare și oferă resurse naturale valoroase.

Datorită porturilor sale, Marea Neagră joacă un rol economic esențial pentru țările din regiune, asigurând legături comerciale importante.

Date despre Marea Neagră

  • Marea Neagră are o suprafață de 413.488 kmp;
  • adâncimea maximă a Mării Negre este de 2.258 m;
  • salinitatea Mării Negre se situează între 15 și 22%;
  • câteva porturi din jurul Mării Negre: Constanța, Odesa (Ucraina), Varna (Bulgaria), Novorossiysk (Rusia), Feodosya / Theodosia (Ucraina);
  • Dunărea, Nipru, Nistru, Don, Scaria sau Enige sunt doar câteva dintre apele curgătoare care se varsă în Marea Neagră;
  • Numele de „Neagră” vine probabil de la poporul cimerian care a trăit în jurul mării între secolele XVI-XI î.Hr., numind-o Axaina, tradus ca „albastru închis”; Ulterior, în jurul secolului XV, a apărut în documente și denumirea de „Neagră”;
  • denumiri în alte limbi ale Mării Negre, conform Enciclopediei Britanice: Chernoye More, Karadenız, Pontus Euxinus.

Foto credit: Apele Române Dobrogea-Litoral / Facebook


Știri recente