31 august, Ziua Limbii Române

Instituțiile culturale din țară și din diaspora românească organizează la acest sfârșit de săptămână manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române, informează Ziarul Lumina. În 2013, ziua de 31 august a fost declarată oficial sărbătoare a limbii române.

Ziua Limbii Române va fi marcată în acest an în orașele din țară de către instituțiile de cultură și autoritățile locale, care organizează cu această ocazie expoziții, concerte, spectacole de teatru, lansări de carte, proiecții de film și conferințe. În Capitală, sărbătoarea limbii române va fi marcată duminică în Parcul Titan printr-o serie de evenimente, precum o expoziție în aer liber de istorie și artă românească dedicată lui Constantin Brâncoveanu și Dimitrie Cantemir, precum și un moment de muzică clasică al cărei invitat special este artistul basarabean Eugen Doga, creatorul muzicii din filme precum „Maria Mirabela”, „Anna Pavlova”, „Șatra”, „Patul lui Procust” și „Lăutarii”. Concertul extraordinar „Muzica tinereții noastre” va fi prezentat pentru prima dată în aer liber, într-un parc din Capitală, iar alături de maestrul Eugen Doga va performa Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Acestora li se alătură Grupul coral Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, avându-i ca soliști pe soprana Ana Cebotari și tenorul Andrei Lazăr, se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 3.

Totodată, începând de astăzi și până duminică, pe esplanada sediului Primăriei sectorului 2, în Parcul Ioanid/Ion Voicu și în Parcul Național vor fi prezentate publicului bucureștean Târgul de carte „Iubim limba română”, prelegeri, dezbateri și recitaluri de poezie, spectacolul de muzică și lumini „Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim”, invitat special al evenimentului organizat de Primăria sectorului 2 fiind actorul Dorel Vișan. De asemenea, la mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu vor fi depuse coroane de flori în cadrul unui moment solemn, se mai arată în comunicatul autorității locale, citat de Agerpres.

La Galeria Dialog a Primăriei sectorului 2 va avea loc duminică, 31 august, începând cu ora 11:00, colocviul „Limba română, element esențial al identității naționale”, avându-i drept invitați pe acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al academiei, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, conf. univ. dr. Paul Cernat și scriitorul Dan Mircea Cipariu.

În diaspora românească, rețeaua institutelor culturale românești din străinătate organizează manifestări culturale ample dedicate Zilei Limbii Române, informează Direcția de Comunicare a Institutului Cultural Român (ICR). Printre cele mai importante evenimente se numără organizarea celei de-a treia ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor, ce va avea loc în perioada 3-4 septembrie, la Chișinău. La eveniment vor participa eminescologi importanți din România, Italia, China, Ucraina, Turcia, Slovacia, Albania și Bulgaria. De asemenea, un eveniment important va avea loc și la Viena, unde va fi inaugurată sâmbătă Biblioteca Institutului Cultural Român, care cuprinde 11.000 de volume. În colecție se regăsesc exemplare în limba română și traduceri în limba germană și franceză, cărți de ficțiune și non-ficțiune, albume de artă, dicționare, ghiduri turistice și cărți pentru copii.

Proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept Ziua Limbii Române a fost adoptat de către parlamentarii români în februarie 2013, potrivit actului normativ Societatea Română de Radiodifuziune și Televiziunea Română vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august și în Republica Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente