300 ani de învăţământ în limba română la Vâlcea. Prima şcoală „pe seama episcopului şi a mănăstirilor”

La Râmnicu Vâlcea a avut loc marţi un simpozion dedicat împlinirii a 300 de ani de învăţământ în limba română. Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului la întrunirea ştiinţifică organizată în Sala „Mircea cel Bătrân” a Consiliului Județean a fost pr. Ştefan Zară.

Prima şcoală cu predare în limba română a fost înfiinţată la Râmnicu Vâlcea în 26 noiembrie 1719, un rol important în acest sens având Biserica.

Documentul care atestă înființarea şcolii „arată nu doar implicarea directă a episcopului Damaschin Voinescu la întărirea învățământului în limba română, ci și dorința Bisericii de a îndruma credincioșii spre o cunoaștere desăvârșită”, a transmis Arhiepiscopul Varsanufie în mesajul din cadrul simpozionului.

Mesajul ierarhului a fost citit de consilierul cultural, pr. Ştefan Zară.

Înaltpreasfinţia Sa a reamintit cuvintele episcopului Damaschin Voinescu:

„Am socotit cu tot soborul că lucru este …de folosul țărei ca să se facă aici în țară două școale, una rumânească, alta latinească. Însă cea rumânească să fie la Râmnic pe seama episcopului şi a mănăstirilor şi a popilor şi ce ar fi cheltuială dascălilor şi copiilor săraci să fie de la dânşii. Iar cea latinească să fie la Craiova pe seama domniei şi a boierilor şi a ţărei să le poarte de toată cheltuiala”.

Arhiepiscopul Varsanufie a remarcat că „este încă multă nevoie de lucrări apostolești în cultura și educația românească și dăm slavă lui Dumnezeu că încă sunt oameni implicați cu jertfelnicie în această lucrare”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente