30 august este Ziua internaţională a victimelor dispariţiilor forţate

Instituită prin Rezoluţia 65/209 din 21 decembrie 2010 a Adunării Generale ONU, Ziua de 30 august este dedicată victimelor disparițiilor forțate la nivel internațional.

Prin această rezoluție, Adunarea Generală a ONU și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la creșterea disparițiilor forțate sau involuntare în diferite regiuni ale lumii, inclusiv arestarea, reținerea și răpirea, atunci când acestea fac parte sau sunt în legătură cu disparițiile, dar și cu privire la numărul tot mai mare de rapoarte privind hărțuirea, maltratarea și intimidarea martorilor disparițiilor sau a rudelor persoanelor dispărute.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, dispariția forțată a fost frecvent utilizată ca strategie de răspândire a terorii în societate.

Sentimentul de insecuritate generat de această practică nu se limitează doar la rudele apropiate ale persoanelor dispărute, ci afectează și comunitățile și societatea în ansamblu.

Dispariția forțată a devenit o problemă globală și nu se limitează la o anumită regiune a lumii.

ONU susține și o atenție specială care trebuie acordată unor grupuri specifice de persoane deosebit de vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanelor cu dizabilități.

Biserica Ortodoxă este alături de victimele şi familiile victimelor dispariţiilor forţate.

Într-un comunicat publicat în contextul dispariției Alexandrei Măceșanu, Patriarhia Română a îndemnat la „rugăciune” care trebuie însoțită de „solidaritate cu familiile afectate şi promovarea unui comportament responsabil în societate”.

Foto credit: livearad.ro

Comentarii Facebook


Știri recente