Luni s-au împlinit cinci ani de la mutarea la cele veșnice a primului rege al României născut după Marea Unire. A avut două domnii, urmate de un lung exil, în care a aprofundat credința insuflată de Regina Mamă Elena și a înțeles că istoria este în mâinile lui Dumnezeu.
După căderea comunismului, volumele de convorbiri ale scriitorului Mircea Ciobanu cu Majestatea Sa au dezvăluit un rege credincios și înțelept, care își iubea poporul.
„Nu există decât un singur fel de-a fi cinstit, după cum nu există decât un singur fel de-a fi curat, dacă te-ai spălat bine din creștet până în tălpi. Să nu fii egoist. Să-ți iubești aproapele – în spiritul lui Cristos”, îi mărturisea Regele Mihai scriitorului Mircea Ciobanu.
„Când am descoperit toate acestea, m-am simțit mai puțin însingurat. Mi-a fost mai ușor să mă gândesc la patria mea. Mi-am recăpătat liniștea, înțelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor.”
3 citate despre rugăciune de la Regele Mihai
„Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărți de teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viața mea. Ea a fost puternică prin rugăciune.”
*
„Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului cu Dumnezeu.”
*
„Reculegerea nu e totuna cu rugăciunea. Oamenii sunt înclinați mai mult să se roage, să ceară. E bine și așa. Dar e ca o convorbire telefonică în care spui o grămadă de lucruri, și spui, și nu mai termini, și nu-l lași și pe celălalt, de la capătul firului, să spună și el ce are de spus.
Reculegerea e tăcere și ascultare.
Când te reculegi, îl lași pe Dumnezeu să-ți vorbească.
La început vin gânduri nesemnificative, poate și triviale, nimicuri. Trebuie să ai răbdare ca toate acestea, care dovedesc cât de frământat este cugetul omului, să se îndepărteze de tine. E nevoie de liniște – și când se face liniște înăuntru, vin și gândurile de la Dumnezeu, răspunsurile. Ce ceri tu lui Dumnezeu e una. Ce îți dă el este cu totul altceva.”
Din volumul „Convorbiri cu Regele Mihai I al României” de Mircea Ciobanu
Repere biografice
Regele Mihai I s-a născut în 25 octombrie 1921. A fost primul principe născut după Marea Unire, motiv pentru care a primit numele de botez al Voievodului Mihai Viteazul, domnitorul primei Uniri de la 1600.
A devenit rege când nu avea nici cinci ani, avându-l ca protector, alături de Regina Mamă Elena, pe Patriarhul Miron Cristea, membru al Regenței Regale. Prima domnie a tânărului rege s-a încheiat în 1930.
Cea mai importantă acțiune a Regelui Mihai a fost ieșirea din alianța cu Germania nazistă și întoarcerea armelor alături de Forțele Aliate (23 august 1944), ceea ce a scurtat al Doilea Război Mondial în Europa cu șase luni.
Din păcate, autoritățile comuniste instalate la guvernare prin fals și forța armelor sovietice nu au suportat prea mult timp prezența regelui în țară, forțându-l să abdice în 30 decembrie 1947.
A urmat un lung exil. S-a căsătorit în exil cu Prințesa Ana de Bourbon-Parma, care a devenit astfel regina unui rege fără de țară.
În 1997, s-a întors în mod oficial în România împreună cu familia și a contribuit la eforturile diplomatice de aderare a României la NATO și Uniunea Europeană.
Foto credit: Casa Regală a României
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews