29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război. Ministerul Apărării: O zi la fel de importantă ca Ziua Națională

Începând din 2007, România își sărbătorește anual veteranii de război în data de 29 aprilie, în semn de recunoștință pentru că au făcut posibilă suveranitatea și însăși existența statului român. Ministerul Apărării Naționale scrie pe Facebook că este „o zi la fel de importantă ca Ziua Națională”. Regele Carol I a instituit titlul de „veteran de război” în 1902.

„29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Națională. O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână «acasă» pentru milioane de români”, a scris miercuri pe Facebook Ministerul Apărării Naționale.

„Generațiile care au apărat cu pieptul fiecare centimetru de Românie ne-au predat de mult ștafeta și ne privesc cum ducem mai departe numele țării scăldat în sângele fraților care nu s-au mai întors niciodată la casa și familiile lor”, continuă postarea ministerului.

Scurtul anunț se încheie cu mesajul: „Cu viața și libertatea lor au cumpărat viața în libertate pe care o avem astăzi. Să nu uităm că nimic nu e gratis. Și România a plătit scump pentru onoarea de a fi român. Azi mulțumește-i unui veteran că a renunțat la tot ce avea, ca să ai tu ce el nici nu visa. Respect etern eroilor noștri!”

Regele Carol I a instituit titlul de „veteran de război” la 29 aprilie 1902, informează Agerpres, după Războiul de Independență (1877-1878), în care și-au sacrificat viața 10.000 de ostași.

Primul Război Mondial, sau Războiul de Reîntregire, a mobilizat 11% din populația țării, adică peste 880.000 de militari, din care 335.000 au murit sau au fost dați dispăruți, iar peste 75.000 au rămas invalizi. În acest război și populația civilă a plătit scump, cu circa 650.000 de morți. În 1927, ofițerilor decorați care participaseră la Războiul de Reîntregire li s-au acordat loturi de teren.

În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat 92.000 de militari decedați și peste 800.000 de răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. În 2018 mai erau în viață aproximativ 8.300 de veterani ai acestui război, circa 250 de văduve de război și în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Drepturile veteranilor de război sunt reprezentate de Asociația Națională a Veteranilor de Război, membră a Federației Mondiale a Vechilor Combatanți, cu sediul la Paris.

Foto credit: Soldați români întorși din lagărele de prizonieri din Ungaria în 1918 / Arhivele Naționale ale Romaniei

Comentarii Facebook


Știri recente