23 iunie 2012 – PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului își aniversează ziua de naștere

Preasfinția Sa s-a nascut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, Judetul Maramures din parinti crestini ortodocsi â€Stefan si Maria Hodea din botez primind numele de Ioan.

A urmat primele opt clase la Scoala Generala Octavian Goga din localitate, iar în 1976 când avea 14 ani împliniti a intrat ca frate de manastire, la Manastirea „Sf. Ana” Rohia. A urmat treapta I-a de Liceu la scoala din satul natal, petrecând toate vacantele la Manastirea Rohia.

Dupa ce a terminat zece clase, în anul 1978, a dat examen la Seminarul Teologic Ortodox Craiova – Mofleni, fiind închinoviat în acest sens la Manastirea Lainici Jud. Gorj, Mitropolia Olteniei si a fost declarat admis.

În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea I.P.S. Teofil Herineanu la Seminarul din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983 când a sustinut examenul de absolvire.

În anul 1983, luna Septembrie a fost hirotonit diacon pe seama Manastirii Rohia, iar în anul 1983 – iunie, a fost hirotonit preot pe seama aceleiasi manastirii.

În anul 1985 a fost tuns în monahism la aceeasi manastire, avândul nas de calugarie pe P.S. Justinian Maramuresanul, primind numele de Justin.

Ca Ieromonah slujitor la manastirea Rohia, a îndeplinit si ascultarea de secretar al manastirii.

În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992. Între timp institutul a devenit Facultatea de Teologie Andrei Saguna din cadrul Universitatii Lucian Blaga – Sibiu.

Lucrarea de licenta a avut titlul „Manastirea Parte constitutiva a Bisericii – focar de spiritualitate si traire duhovniceasca” la catedra de drept bisericesc sub îndrumarea P.C. arhid. Prof. Dr. Ioan Florea.

În acelasi an 1988, I.P.S. arhiepiscop Teofil al Clujului i s-a încredintat conducerea provizorie a Manastirii Rohia, iar în 1989 – ianuarie a fost numit staret al acestei manastirii.

În anul 1990, P.S. Episcop Justinian i s-a acordat rangul de „Protosinghel”, iar în anul 1993, la propunerea P.S.Justinian, Sf. Sinod al B.O.R i se aproba ridicarea la rangul de arhimandrit.

În luna martie 22, anul 1994 la propunerea P.S Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. aproba alegerea în postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Manastirea „Sf.Ana” Rohia hirotonia întru arhiereu savârsita de catre I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, I.P.S. Bartolomeu al Clujului si P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului. (informații preluate de pe site-ul episcopiammsm.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…