21 august, Ziua Medicinei Militare

Ziua Medicinei Militare amintește de înfiinţarea Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român și este celebrată în data de 21 august a fiecărui an.

Cele două instituții au luat ființă în umă cu 158 de ani prin semnarea de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Înaltului Decret Domnesc cu nr. 4629 din 21 august 1862.

Acesta a fost momentul în care medicina militară a fost atestată ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei, informează Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale.

Mai înainte de această atestare s-au așezat bazele pentru constituirea medicinei militare moderne:

13 septembrie 1831 – ia fiinţă un lazaret, în baza regulamentui „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

1851 – la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.

1853 – domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila.

Acesta elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă.

Tot datorită acestuia se materializează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

Foto credit: Ministerul Apărării Naţionale


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente