2023 cu Patriarhul Daniel: Vizite, evenimente, mesaje memorabile

În România se încheie un an încărcat pe toate palierele societății, nu mai puțin pe plan bisericesc. Patriarhul Daniel a fost preocupat de toate evenimentele marcante și problemele din societate făcându-și simțită prezența prin vizite, prin acțiuni concrete, pe care le-a inițiat sau coordonat, dar și prin mesaje memorabile și, desigur, prin rugăciune.

Basilica.ro propune la final de an o retrospectivă a evenimentelor, mesajelor și acțiunilor publice la care a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul, cu tinerii

Patriarhul Daniel este nelipsit de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. A fost și anul acesta prezent la a șaptea ediție a evenimentului, organizată în Timișoara după trei ani de întrerupere. Preafericirea Sa le-a vorbit tinerilor despre prietenie și le-a reamintit că ei sunt binecuvântare şi bucurie pentru familie, Biserică şi popor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Patriarh prețuiește tineretul și încurajează voluntariatul în cadrul Bisericii. De aceea, Preafericirea Sa a avut și anul acesta o întâlnire cu reprezentanții filialelor ASCOR din toată țara, dar a participat și la Gala voluntarilor „Tineri în acțiune”.

„Prin implicarea tinerilor voluntari, Biserica continuă să fie o prezență vie și activă în viața comunității. Ei reprezintă o sursă de inspirație și speranță pentru o lume care, adesea, pare să uite de valorile umane fundamentale. Astfel, voluntariatul în Biserică rămâne un liant puternic care evidenţiază ceea ce este mai profund uman în fiecare dintre noi, generozitatea sau iubirea smerită şi milostivă”, a spus Patriarhul Daniel la gala menționată.

Patriarhul, cu vârstnicii

Anul 2023 a fost An omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Vizita Patriarhului României la Centrul pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din cadrul Mănăstirii Christiana reprezintă doar o expresie a activităților pe care le-a încurajat și coordonat în acest an. Biserica Ortodoxă Română desfășoară activități sociale prin numeroase centre, servicii sau programe pentru vârstnici. Biserica sprijină zi de zi peste 66.000 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și care prezintă grave probleme de sănătate.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Totodată, în Anul omagial 2023, Patriarhia Română a semnat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale un protocol de cooperare în domeniul incluziunii și asistenței sociale, cu scopul intensificării colaborării în domeniul social, atât în ceea ce privește îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate.

De Ziua internațională a persoanelor vârstnice, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de recunoștință și prețuire și a îndemnat la o „încurajare a participării persoanelor vârstnice la viața Bisericii, dar și o mai consistentă contribuție a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice, precum și o intensificare a activităților social-filantropice și culturale dedicate acestei categorii sociale”.

Reacții la evenimentele din lume

Atent la problemele cu care se confruntă lumea, Patriarhul României a reacționat imediat la tragedia care s-a petrecut anul acesta în Siria și Turcia în urma cutremurului devastator, prin mesaje de solidaritate, colectă și apoi trimiterea de ajutoare umanitare. De asemenea, Preafericirea Sa a fost printre primele persoane publice care au reacționat la tragicul accident feroviar din Grecia, la bombardarea unei biserici din Gaza sau la decesul Mitropolitului de Pergam ori la plecarea în veșnicie a altor personalități ortodoxe.

Nici evenimentele aniversare nu au trecut neobservate. Felicitările transmise de Părintele Patriarh către Revista Biserica Ortodoxă Română la împlinirea a 150 de ani de la apariție, către Radio Trinitas la aniversarea de 25 de ani și Agenției de știri Basilica la împlinirea a 15 ani de activitate, sunt doar câteva exemple.

Redacția Basilica.ro și Patriarhul Daniel. Foto credit: Ziarul Lumina

Evenimente publice, vizite

Patriarhul Daniel a luat parte la diverse evenimente publice în Capitală, precum: învestirea noului Guvern, Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite”, lansarea unui nou volum despre Biblioteca Academiei Române sau la recepția organizată de Președintele României în cinstea Regelui Charles al III-lea.

Foto credit: Administrația Prezidențială

De asemenea, a fost prezent la numeroase manifestări culturale derulate la Palatul Patriarhiei cum a fost inaugurarea unui muzeu de artă eclezială din colecția familiei Peter și Monica Maria Peterson.

Preafericirea Sa a primit în 2023 diverse vizite oficiale, dintre care amintim delegația athonită de la Colciu care a dăruit un fragment din osemintele Cuv. Dionisie Ignat, vizita starețului Efrem Vatopedinul, întrevederi cu diferiți ambasadori și vizita la final de misiune a nunțiului apostolic Miguel Maury Buendía.

Nunțiul apostolic în România în vizită de rămas-bun la Patriarhie. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Îndemnuri

La slujbele oficiate anul acesta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a venit mereu cu explicații profunde ale textelor biblice, dar și cu îndemnuri practice ori cu detalierea unor semnificații actuale ale scrierilor vechi. Un exemplu, apreciat de cititorii Basilica.ro, a fost momentul în care Patriarhul Daniel a oferit îndemnuri practice din Evanghelie la Mănăstirea ilfoveană Pasărea și a vorbit despre risipa alimentară, protejarea mediului sau disciplina mulțimilor.


Părintele Patriarh Daniel va fi prezent în ultima noapte din 2023 la Catedrala Patriarhală unde va oficia Slujba de binecuvântare a Anului Nou, începând cu ora 23:30. În prima zi a anului, Preafericirea Sa va oficia Sfânta Liturghie și va proclama 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente