Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an, Organizația Mondială a Sănătății face apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă.
Campania evidenţiază principiul constituţional al OMS conform căruia „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială”.
„Lumea în care trăim este o lume, încă, inegală. Inechităţile în materie de sănătate nu sunt doar nedrepte şi incorecte, dar ameninţă şi progresele înregistrate până în prezent. De asemenea, aceste inegalităţi au capacitatea de a mări, mai degrabă decât de a restrânge decalajele existente”, se menţionează pe site-ul OMS.
Oficialii de la OMS evidenţiază faptul că pandemia de coronavirus „a lovit cu putere toate ţările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunităţi care erau deja vulnerabile, mai expuse la boală, cu mai puţine şanse de a avea acces la servicii de calitate de îngrijire a sănătăţii şi cu mai multe şanse de a experimenta consecinţe nefavorabile ca rezultat al măsurilor luate pentru a reduce pandemia”.
În acest sens, Organizaţia face apel ca liderii să se asigure că toate „comunitățile sunt în fruntea proceselor de luare a deciziilor pe măsură ce avansăm către un nou viitor și că toată lumea are condiții de viață și de muncă care să conducă la o sănătate bună”.
În același timp, îndemnăm liderii să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților lor.
Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată anual în data de 7 aprilie. A fost stabilită în anul 1948 şi a fost serbată pentru prima oară în anul 1950.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost înfiinţată în data de 22 iulie 1946. Are sediul la Geneva.
Sursa foto: Gradireland