20 noiembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este serbată anual pe 20 noiembrie și marchează ziua în care a fost adoptată Convenția care reglementează aceste drepturi.

Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume în anul 1954 rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite.

Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită.

La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii, transmite Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Drepturile copiilor sunt drepturi fundamentale. Însă, în acest moment, în multe locuri din întreaga lume drepturile copiilor sunt amenințate, conform unicef.

În 2023, tema zilei este „For every child, every right”. Drepturile copiilor sunt drepturile omului, dar în prea multe locuri, astăzi, drepturile copiilor sunt atacate. De Ziua mondială a copiilor este oferit spaţiul necesar acestora şi tinerilor de a-şi face auzite vocile cu privire la problemele care contează pentru ei.

Biserica Ortodoxă Română desfășoară continuu programe de asistență socială și educațională pentru copiii din țara noastră și străinătate.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente