20 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Catedrala episcopală din Slobozia și-a serbat ieri, 1 octombrie 2013, cu ocazia sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, hramul de toamnă. Programul liturgic a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor format din 13 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, ocrotitoarea și maica tuturor, pururi rugătoare pentru toți creștinii.

La finalul slujbei, Preasfințitul Vincențiu a arătat de ce Maica Domnului a fost aleasă ca ocrotitoare a Catedralei episcopale din Slobozia.

„Am considerat ca, alături de hramul principal al acestei frumoase catedrale, prăznuit în ziua Înălțării Domnului Nostru Iisus Hristos, să adăugăm ca împreună rugătoare și pe pururea Fecioara Maria, al cărei acoperământ ne ocrotește și ne întărește în fața ispitelor de tot felul. Când vorbim de Catedrala episcopală, trebuie să rememorăm momentul apariției pe harta «Grădinii Maicii Domnului», cum a fost numită țara noastră adesea, a unei noi organizări bisericești, a cărei înființare a depins de dragostea pe care fericitul întru adormire patriarh Teoctist a avut-o față de aceste locuri binecuvântate. La inițiativa patriarhului Teoctist, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 6-8 iulie 1993, a aprobat înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Această episcopie este prima eparhie înființată după căderea comunismului. Noua biserică a fost gândită, și curând după înființarea episcopiei a căpătat destinația de catedrală, și ca orice catedrală, ea avea să fie un simbol al prestanței municipiului Slobozia. Și într-adevăr, această construcție eclezială își merită pe deplin titulatura de Catedrală episcopală. Ea este împodobită acum în veșmânt pictural, la care se adaugă și frumoasele mozaicuri exterioare, un lumânărar și alte lucrări necesare, menite să sporească sentimentul de loc ocrotit de Dumnezeu, Casă a Tatălui și sălășluire a Duhului Sfânt. Pe lângă Sfintele Moaște, primite cu ocazia sfințirii, și care s-au așezat în Sfânta Masă, catedrala și-a îmbogățit relicvarul cu părticele din moaștele Sfinților Emilian și Dasius din Durostor, Zoticos, Atalos, Kamasis și Filipos de la Niculițel, Epictet și Astion din Halmiris, precum și ale Sfântului Ierarh Martir Teodosie al II-lea, Mitropolitul Moldovei, de la Mănăstirea Brazi, care, cu rugăciunile lor, ne binecuvântează și ocrotesc lucrarea întreită, săvârșită în episcopia noastră”, a arătat Preasfințitul Episcop Vincențiu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a oferit în semn de prețuire și binecuvântare domnului profesor Vasile Silvian Ciupercă, președinte al Consiliului Județean Ialomița, Ordinul „Crucea Sloboziei în grad de cruce aniversară”. De asemenea, Preasfințitul Vincențiu a oferit medalii aniversare mai multor oficialități locale din județele Ialomița și Călărași.

Tot cu prilejul sărbătorii de ieri au fost lansate trei monografii-album ale protopopiatelor Fetești, Oltenița și Călărași, volume aniversare tipărite de Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

La această sărbătoare, care a marcat cei 20 de ani de misiune creștină în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului așezământ.

Comentarii Facebook


Știri recente