19 august: Ziua Mondială a Fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei marchează inventarea procedeului de realizare a unei fotografii numit „daghereotipie”. 

Invenția a fost realizată de Louis Jacques Mande Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, apoi cu fiul acestuia, Isidore. O fotografie realizată de Daguerre, în 1837, prin „daghereotipie”, reprezenta un colţ din atelierul său. În 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe, iar Louis Daguerre a obţinut brevetul.

Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un „cadou gratuit pentru lume”.

Ziua Mondială a Fotografiei omagiază puterea imaginii surprinse cu o cameră foto, fie de un amator, fie de un profesionist, fiind dedicată pasionaţilor de fotografie.

De la înfiinţare, arta fotografiei a devenit un fenomen mondial folosit în tot felul de scopuri, de la fotografii de studio elegante şi scumpe pentru clasele înstărite, până la jurnalism, unde ştirile veneau însoţite de fotografii. Prezenţa camerelor de filmat în războiul american de secesiune, în al doilea război mondial, în războiul din Vietnam etc., au permis tuturor să fie la curent cu evenimentele ce au loc pe celelalte continente.

Evoluția fotografiei permite astăzi oricărui deținător de smartphone să înregistreze imagini şi videoclipuri oricând și să le transfere instantaneu în aproape orice colţ din lume.

Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită din 19 august 2009, inițiativa aparținând australianului Korske Araâ. Cei care doresc marcarea acestei zile sunt îndemnaţi să împărtăşească pe reţelele de socializare cele mai reuşite fotografii însoțite de hashtagul #WorldPhotographyDay.

Vezi cele mai reușite fotografii marca Basilica.ro pe Instagram – @Basilica.ro și pe Twitter – @BasilicaPhotos.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente