18 decembrie: Ziua internaţională a migranţilor

Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000, în contextul numărului mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.

Numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000, la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Inițial a fost instituită în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Conform ultimelor statistici oficiale, din anul 2016, România este pe locul patru la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării.

Foto credit: suppthernreliho.ddns.net

Comentarii Facebook


Știri recente