167 de ani de la promulgarea legii pentru dezrobirea romilor din România | Sprijinul Bisericii pentru comunitățile rome

„Ziua dezrobirii romilor din România” este serbată anual pe 20 februarie, zi care amintește de promulgarea legii pentru eliberarea romilor în anul 1856. Biserica Ortodoxă Română s-a implicat continuu în ajutorarea comunităților de romi din țara noastră.

Aproximativ 250.000 de romi au primit statutul de om liber prin legea adoptată în Țara Românească și Moldova la jumătatea secolului al 19-lea.

„Ziua dezrobirii romilor din România” a fost înființată prin legea 28 din 11 martie 2011.

Arhimandritul Iosafat Snagoveanul

Arhimandritul Iosafat Snagoveanul s-a implicat în procesul de dezrobire a romilor, el fiind de etnie romă.

În programul Revoluției de la 1848 se solicita dezrobirea romilor. Întrucât arhimandritul s-a implicat în evenimentele care au avut loc în Țara Românească, a fost ales membru în comisia pentru dezrobirea țiganilor, împreună cu Cezar Bolliac și Petrache Poenaru.

Cererile romilor erau menționate în decretul de la acea vreme, în care apare menționat numele călugărului Iosafat Snagoveanul, dar și numele Mitropolitului Neofit al Ungrovlahiei.

Înfrângerea Revoluției din anul 1848 a însemnat și oprirea procesului de eliberare a romilor. Călugărul Iosafat Snagoveanul a trebuit să se refugieze în Transilvania, în Dobrogea și, în cele din urmă, la Paris. Acolo, a organizat comunitatea românească și a construit prima capelă românească, unde a slujit până la sfârșitul vieții pământești. A murit în exil, departe de țară și de romii pe care-i prețuia. Idealul pentru care a luptat s-a împlinit 8 ani mai târziu.

Ce face Biserica în mod concret pentru romi

Biserica nu a neglijat niciodată misiunea în rândul romilor, ci a intensificat activitățile catehetice, a susținut procesul educativ, dar și dezvoltarea sistemului de asistență socială și sprijin în integrarea acestora pe piața muncii.

În cadrul eparhiilor din țara noastră există mai multe instituții care se ocupă cu activitățile sociale dedicate persoanelor de etnie romă, precum Biroul de catehizare a romilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, și Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

De asemenea, Biserica desfășoară numeroase proiecte sociale prin care vine în ajutorul romilor care au o situație financiară precară. Prin programele desfășurate se acordă asistență medicală, consiliere psihologică, ajutor material pentru prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea traiului zilnic.

Biserica sprijină comunitățile de romi prin tipărirea cărților de cult în limba romani. În Arhiepiscopia Bucureștilor a fost tipărită prima Carte de Rugăciuni în limba romani în anul 2006, iar un an mai târziu a fost imprimat un CD cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur tot în limba romani.

Hirotonirea teologilor de etnie romă și construirea lăcașurilor de cult pentru comunitățile rome din țară reprezintă un alt mod de sprijinire al persoanelor din această comunitate.

Începând cu anul 2008 s-a intensificat slujirea în limba romani, fiind dezvoltate ectenii, răspunsuri liturgice și alte slujbe în limba etniei rome.

Pe lângă aceste aspecte, Biserica dezvoltă constant proiecte și programe sociale care vin în ajutorul persoanelor de etnie romă.

Sursă foto: partidaromilor.ro

Comentarii Facebook


Știri recente