A fost hirotonit autorul unei teze de doctorat despre misiunea Bisericii în comunitatea romilor căldărari

Teologul Marius Căldăraru, care a scris o teză de doctorat despre misiunea Bisericii în comunitatea romilor căldărari, a fost hirotonit diacon miercuri, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon‑Nou” din Capitală. În câteva zile va primi și darul preoției, devenind slujitorul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Glina, județul Ilfov.

Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop-vicar patriarhal, căruia i s-au alăturat în slujire pr. Ionuț‑Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan, îndrumătorul de doctorat al teologului, precum și alți preoți și diaconi.

Preasfințitul Părinte Varlaam a subliniat rolul pastoral‑misionar al Bisericii Ortodoxe Române în comunitățile de romi, l-a lăudat pe noul diacon pentru perseverența sa și a spus că îl așteaptă „o lucrare deosebită, o lucrare care presupune multă jertfelnicie”.

PS Varlaam l-a hirotonit diacon pe teologul Marius Căldăraru miercuri, 24 august 2022. Marius Căldăraru este autorul unei teze de doctorat despre Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în comunitățile de romi căldărari. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Despre lucrarea sa de doctorat, ierarhul a afirmat că este „o teză foarte apreciată, în primul rând, pentru că abordează un subiect care a fost tratat doar tangențial în teologia ultimului secol, un subiect de foarte mare actualitate și un subiect care răspunde unor necesități pastorale, misionare ale Bisericii noastre”.

„Teza aceasta aduce multe lămuriri în ceea ce privește legăturile acestei comunități cu Biserica Ortodoxă Română și implicarea acestei biserici pentru propășirea comunității”, a mai spus episcopul-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a mai spus că Părintele Patriarh Daniel a considerat potrivit ca, după hirotonia din zilele următoare, părintele Marius Căldăraru să slujească la la Glina, deoarece în această localitate din apropierea Capitalei trăiește o comunitate de romi căldărari.

Ierarhul a felicitat familia diaconului Marius Căldăraru și i-a adresat acestuia urări de bine și spor duhovnicesc, după hirotonia oficiată miercuri, 24 august 2022, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon Nou”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ierarhul a felicitat familia diaconului Marius Căldăraru și i-a adresat acestuia urări de bine și spor duhovnicesc: „Îi dorim din toată inima multă sănătate, multă bucurie și ajutor de la Dumnezeu în activitatea care-i este pusă înainte”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Teza de doctorat a viitorului părinte Marius Căldăraru este o lucrare „de excepție, care își propune să contribuie la înțelegerea ethosului romilor căldărari, care punctează importanța conștientizării reciprocei și tradiționalei neîncrederi dintre aceștia și populația majoritară și invită la asumarea trecutului istoric marcat de spinoasa problemă a robiei”, scrie părintele Radu Petre Mureșan în prefața lucrării, apărută anul acesta la Editura Universității din București.

PS Varlaam l-a hirotonit diacon pe teologul Marius Căldăraru miercuri, 24 august 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Autorul demonstrează, pe baza documentelor istorice, că Biserica Ortodoxă Română a încercat dintotdeauna să-i ajute pe romi, în timp ce instituția robiei romilor trebuie privită și evaluată în contextul său istoric.”

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente