Preotul Ioan Popescu a fost profesor la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, autor de manuale de Pedagogie și Psihologie. Urmează studiile gimnaziale la Odorhei, Brașov și Blaj, cele teologice la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu (1855-1857), după care a făcut studii de Pedagogie și Filosofie la Universitățile din Jena și Leipzig (1859 – 1861). Profesor suplinitor în secțiunea pedagogică a institutului din sibiu (1857-1959), apoi titular în ambele secțiuni, pentru Dogmatică, Drept canonic, Pedagogie și Psihologie (1861 – 1892); preot (1864), protopop, membru în Sinodul eparhiei Sibiului și în Congresul Național Bisericesc, asesor consistorial onorar. Paralel, a îndeplinit și alte funcții: director al școlii civile de fete a Asociațiunii din Sibiu (1888-1891), prim secretar al Astrei și redactor al revistei acesteia „Transilvania’ (1889-1891), membru corespondent al Academiei Române (ales 13 sept. 1877), membru al „Societății pentru pedagogia știintifică din Germania’, militant pentru drepturile poporului român, membru în Comitetul Partidului Național Român (1881-1884). A publicat numeroase lucrări de Pedagogie, prin care a făcut cunoscute la noi principiile herbartzilleriene (a fost elevul lui Ziller în Leipzig), manuale didactice (apreciate elogios de Titu Maiorescu), diferite Studii pedagogice în „Telegraful Român’, „Transilvania’, „Educatoru’ – București ș.a. În 1863 a redactat „Organul Pedagogic’ la Sibiu, prima revistă de specialitate la noi.
Programul slujirii ierarhilor de sărbătoarea Sf. Mare Mc. Gheorghe
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, va participa…
Bibliotecarii vâlceni își sărbătoresc ziua dăruind cărți
De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”. Activitatea este organizată cu prilejul…
IPS Varsanufie: Învierea reprezintă o stare nouă, dincolo de fire, în care are loc omorârea morții și începutul veșniciei
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în a doua zi de Paști, la Paraclisul Arhiepiscopal „Nașterea Domnului” din Râmnicu Vâlcea, unde le-a vorbit credincioșilor despre starea nouă pe care o dă învierea Domnului. „Învierea…
Paștile, la Chișinău: „Să înviem și noi împreună cu Hristos”
Mitropolitul Petru al Basarabiei a slujit în noaptea de Înviere la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din sectorul Ciocana al municipiului Chișinău. Slujba Învierii a fost transmisă în direct de postul național de televiziune Moldova…
Primul Paști serbat în biserica Mănăstirii Dobrești: „Învierea lui Hristos este și învierea noastră”
Bănățenii s-au bucurat de oficierea primei slujbe de Înviere în biserica Mănăstirii Dobrești, ctitorie a Patriarhului Daniel în satul natal. De asemenea, în a treia zi de Paști, a fost prezent Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul,…